Oké, oké. Je houdt je toilet goed schoon, zeg je. Maar ook al deed je dat niet, dan nóg zijn er een heel aantal stinknormale dingen die een stuk goorder zijn dan je toiletbril of zelfs de binnenkant van je wc.
Wanna know which? Lees en huiver.
10. Geld
Deze eerste had je natuurlijk kunnen raden. Het gaat door duizenden handen, wordt in broekzakken gepropt waar daarnet nog een gebruikte condoom in gefrommeld werd, wordt even in de mond gehouden als de handen vol zijn, geïnd door een professioneel aftrekster, whatever. De goorheid is misschien een argument voor de cash-loze maatschappij, alhoewel ik niet wil weten hoeveel bacteriën op een credit card te vinden zijn. Gelukkig kun je geld ook wassen!
9. Je hoofdkussen
Na een lange, vermoeiende dag (en/of nacht) donder je in je bed, ramt je hoofd in ’t kussen en sluit je ogen. Niks zo lekker als een fris opgemaakt hoofdkussen met de geur van Robijntje! Denk vooral níét na over al die huisstofmijten, dode huidcellen, schimmelsporen, pollen en lichaamsvloeistoffen die erin geslopen zijn. Wanneer heb jij voor het laatst je kussen op 90° gewassen? Hmm?
8. De afstandsbediening
Ooit wel eens schoongemaakt, dat ding? Als je pech hebt, heersen je kinderen over de ‘AB’. Als je geluk hebt, zit je er enkel zelf met je snotvingers aan. Kleine aangekoekte laagjes tussen de toetsen, chips in de voegen, pilsspetters op de infraroodsensor, alles verworden tot één grijze afstandsbedieningsgoorheid. Waar is de Dettol…
7. Het tapijt
Tapijtje in de gang, tapijtje voor het toilet, tapijtje in de bijkeuken (tegen kouwe voeten als je voor een nachtelijke maaltijd naar de koelkast sluipt), tapijtje onder de salontafel. Doe die dingen de deur uit? Een tapijt heeft wel duizend keer meer bacteriën in zich dan je toiletbril. Al die zorgzaam opgevangen huidresten, om van de rest nog maar te zwijgen. Een delicatesse voor bacterieel gespuis.
6. Tandenborstels!
Yuck yuck yuck. Er zijn dingen waarvan je zou verwachten dat ze hygiënisch schoon zijn. Je smeert er immers tandpasta op en spoelt ‘m dagelijks zorgvuldig uit? Misschien föhn je hem na gebruik ook nog wel even droog? Nee, toch maar niet? Maar je stopt ‘m wél minimaal 2x per dag in je mond, die tandenborstel. Als je toilet in dezelfde ruimte bivakkeert als je tandenborstel, kun je ervan op aan dat er ettelijke ‘airborne bacteria’ zijn, die jouw tandenborstel een prachtig plekje vinden om zich te vermeerderen, samen met alle mondbacteriën en etensresten die daar achter blijven na iedere poetsbeurt. En dat stop jij weer in je mond. Jummie!
5. Snijplanken
De gruwel. Je kwakt je diervriendelijk geproduceerde kipfiletje erop, vervolgens je bamboescheuten, spoelt het ding snel af en maakt er vervolgens je salade erop klaar. Zal allemaal zo’n vaart niet lopen, denk je? Foei toch. Rauw vlees bevat een hoge dosis aan fecaliën en andere ellende, daarom moet je het ook goed garen. Maar je snijplank heeft in de tussentijd een bacteriële verzamelwoede ontwikkeld. En de collectie in die plankgroefjes vermenigvuldigt zich maar al te graag. Met grote waarschijnlijkheid bevindt zich daar een hogere dosis ziektekiemen dan op je toiletbril…
4. Mobieltjes
Onafscheidelijk. Jij en je smarte foon. Je neemt hem overal mee. Naar je scharrel, naar je schoonmoe, naar je nog zó gewillige ex, naar de wc, naar bed. We bespreken maar niet wat je er op die plekken allemaal mee doet: gebruik je fantasie. Je smerige duimen en vingers schieten over het ding. De hele dag. En flink afwassen met zeepsop en heet water mag niet, want dan doet ie ’t niet meer. En het rare is: met minstens 10x zo veel bacteriën als je toiletbril, druk je dit ding toch meermaals per dag tegen je gezicht…
3. Je toetsenbord
De hele dag vlijtig aan ’t rammen op dat ding? Bakje salade erbij, een verslikte slok wijn erover uitgesproeid, broodje haring kauwend, snel naar de wc en weer terug (oeh, vergeten handen te wassen? soit), een pornootje tussendoor en weer verder met de arbeid… wat daar allemaal op en tussen de toetsen belandt; je wilt het niet weten. Een gemiddeld keyboard bevat ca. 200x méér bacteriën dan je de zitting van je toiletpot. En jij typt lustig verder…
2. Je hele bureau
Elke dag kruip je er weer achter. Misschien kruipt er ook nog wel eens iemand onder, met een slinkse Lewinsky-move. Je eet er een ei-met-zalm-bagel, kamt er je haar of je snor even snel voor de volgende meeting, huilt er dikke tranen bij het lezen van de volgende haatmail van je ex, kiepert er je koffie om, proest er je beeldscherm vol na een hilarische tweet, gaat er ’s ochtends in je blote kont op zitten telefoneren als je een thuiswerkdag hebt. Je bureau. Het oppervlak bevat minstens 400x meer bacteriën dan je wc, wist u dat?
1. IJsblokjes
Nee, geen softijs of ander kwaliteitsijs dat aan de voedingseisen voldoet. Nee. Gewoon ijs. Blokjes. In je glas. Bevroren leidingwater. Bij de meeste fast-food-restaurants blijkt het ijs in je cola zo’n 70% méér bacteriën te bevatten dan een flinke slok uit de toiletpot.
Enjoy!!