Een paar jaar geleden schreef ik iets naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant over de ‘Westerse’ vs ‘niet-Westerse’ kijk op homoseksualiteit. Gezien de recente gebeurtenissen weer actueel.
Het stuk maakte me behoorlijk kwaad. Arts Harm Menger denkt te weten hoe de wereld in elkaar zit. ‘Als we echt unieke individuen waren, zou alles in de soep lopen.’ Beweert hij. Volgens mij heeft de wetenschap echter al aan alle kanten bewezen dat wij wel allemaal unieke individuen zijn. Neem nou alleen al in zijn eigen vakgebied, de geneeskunde: Waarom slaat iets bij de een wel aan en bij de ander niet? Waarom wordt de een op die manier ziek van iets en heeft de ander er nauwelijks last van? Maar ook in het onderwijs: Niet gemiddelde maar wel slimme leerlingen vallen buiten de boot. Krijgen etiketjes opgeplakt, terwijl ze gewoon een iets andere aanpak nodig hebben.
‘Romantische gevoelens zijn niet ‘natuurlijk’, die zijn westers.’ Volgens Menger dan. Ah, vandaar dat er in de loop der eeuwen zoveel verhalen zijn geschreven en verteld, die over de ware liefde handelen. Er is volgens mij wereldwijd over geen onderwerp zoveel geschreven als over de romantische liefde.
Wat als nou iedereen eens wél zijn hart zou volgen? Zou het dan een zooitje zijn? Ik geloof er niks van, mensen zouden gelukkiger zijn in hun werk en in hun gezinsleven. Ik geloof niet dat er nog iemand met een burn-out rond zou lopen. Ik geloof ook niet dat er zoveel onenigheid zou zijn.
Als je op iemand van hetzelfde geslacht valt, is het dan verstandig om daartegen te vechten? Ja, in een samenleving waar de doodstraf op homoseksualiteit staat wordt het lastig om het te uiten, maar dat ligt toch niet aan degene die homoseksueel is?!
Niemand wordt geboren met het idee dat hetero’s juist zijn en homo’s fout. Niemand wordt geboren met het idee dat een rijke partner slim is en een arme partner not done. Niemand wordt geboren met het idee dat het ene beter is dan het andere. Iedereen wordt geboren met een natuurlijke aanleg, een natuurlijke voorkeur.
Heb jij zelf gekozen dat je voetbal leuker vindt dan judo? Heb jij zelf gekozen dat je liever een rode dan een witte auto hebt? Heb jij zelf gekozen dat je op een bepaalde man of vrouw valt? Heb jij zelf gekozen dat je liever zingt dan fietst? Dat is allemaal natuurlijk bepaald. En dit geldt voor elk werelddeel.
Het is heel ongezond om constant je natuurlijke voorkeuren te onderdrukken, weg te stoppen, niet serieus te nemen. Dat zou zo’n arts toch moeten weten.
Dit stuk uit de Volkskrant heb ik indertijd ook gelezen en het heeft ook indruk op mij gemaakt. Deze arts heeft voor een groot deel gelijk. Hier in het westen zijn wij, door onze gigantische welvaart, een beetje op hol geslagen, we doen alsof alles mogelijk is en moet zijn en we overal recht op hebben(“als je maar wilt”) en er geen (natuurlijke) grenzen meer zijn. In de rest van de wereld heeft men dit goed in de gaten. Als je iemand vraagt wat ie liever heeft: tien keer zelf de verkeerde keuze maken en doodongelukkig worden of op gezag van een ander de juiste keuze maken, dan zegt hier iedereen dat ie voor het eerste zou kiezen want …vrijheid! Dat is nou hysterische bullshit. Verder is er niks mis met homoseksualiteit (als tijdverdrijf) behalve dat je er geen kinderen mee kunt maken (maar dat schijnt totaal onbelangrijk te zijn). En vrijheid van meningsuiting: je kunt hier zeggen wat je wilt, maar als je mening buiten de gebaande paden valt krijg je zoveel hoon en minachting over je heen dat je het voortaan wel uit je hoofd laat om hetzelfde nog eens te zeggen
‘Als we echt unieke individuen waren, zou alles in de soep lopen.’ Deze zin uit het artikel, is dit waar? We zijn unieke individuen maar ook in het Westen mogen we dat niet zijn. Waar komt het misverstand vandaan dat we geen normen en waarden meer zouden hebben als we echt zouden doen wat we willen?
Wij zijn geen engelen. De gevangenissen zitten vol met mensen die hebben gedaan wat ze wilden, net zoals de goot er vol mee ligt. Normen en waarden zijn het product van de maatschappij.
Dat is natuurlijk maar een aanname. Wat is de oorzaak van het plegen van de meeste misdaden? Het is iets te makkelijk om te zeggen dat iedereen in de gevangenis precies gedaan heeft wat hij/zij wilde. Meestal is dat namelijk helemaal niet het geval.
Interessant filmpje over het kinderen klaarstomen voor de gevangenis: https://youtu.be/-2Dj9M71JAc
Ja hoor. Ik zeg Kamasutra en in het Ottomaanse rijk hielden veel rijke pasja’s er een jongensharem op na.
Beste Annemarie Libbers,
Leuk om nog eens een reactie te lezen op mijn stuk in De Volkskrant. Ik realiseer me dat ik in dat stuk heb geprobeerd in weinig woorden erg lastige zaken uit te drukken. Jij geeft me de gelegenheid tot een kleine toelichting.
Dat wij allemaal unieke individuen zijn, is niet een wetenschappelijke bewering. Maar inderdaad: het is onweerlegbaar. Wij hebben allemaal unieke vingerafdrukken en een uniek gezicht. De zaken die jij noemt, zijn ook zeker waar.
Het lastige met dat begrip “uniek” is echter dat wij (en jij ook) het graag willen opvatten als “bijzonder”, maar onze unieke vingerafdrukken en ons unieke gezicht en onze unieke fysieke reacties maken ons niet bijzonder, deze uniekheden zijn zogezegd triviaal.
Wat ik wil signaleren, is dat het voor hedendaagse westerse mensen enorm belangrijk is om zichzelf uniek (= bijzonder) te vinden. Ondertussen loopt de meerderheid keurig in de pas. Daaraan hebben wij te danken dat deze samenleving, vergeleken met veel andere samenlevingen, zo goed functioneert. Mijn conclusie: een samenleving is niet gebaat bij mensen die allemaal uniek zijn en unieke dingen doen, een samenleving is gebaat bij mensen die in meerderheid in de pas lopen. Hoe krijg je het voor elkaar als samenleving om zoveel mensen zo keurig in de pas te laten lopen? Door de mensen te laten geloven dat ze ieder voor zich uniek zijn. Onze uniekheid is niet een wetenschappelijk fenomeen, maar is volksgeloof.
Verder: ik beweer niet dat romantische gevoelens niet natuurlijk zijn. Wat ik wel wil beweren, is dat onze romantische gevoelens niet los te zien zijn van een indoctrinatie die wij 24 uur per dag ondergaan door radio en televisie. Ik zou zeggen: wij worden afgericht in “de enige ware” gevoelsmatigheid op een manier die zijn weerga in de cultuurgeschiedenis niet heeft.
Tot slot: ik wil je wijzen op het volgende: in je stuk schrijf je in één alinea drie keer “ik geloof ..”. Mijn conclusie: jij bent een gelovig mens. Ik daarentegen wil graag BEGRIJPEN hoe de vork aan de steel zit.
Er is niets mis met gelovig zijn. Maar je moet wel weten dat we vroeger, lang geleden, zeiden dat geloof de mensen dom houdt.
Groet,
Harm Menger.