Dat Facebook ons van haver tot gort analyseert, is natuurlijk al lang bekend.
Dat Facebook ons nu ook van kat tot hond bestudeert, is nieuw.
Ter ere van Cat Day (8 augustus j.l.) heeft HET boek der non-boeken in een recent onderzoekje en passant 160.000 Facebookgebruikers in de USA (gelukkig, wij bleven buiten schot) door de scanner gehaald en bekeken of de karaktereigenschappen van katten en honden terug te vinden zijn in de aard van hun baasjes.
How… interesting.
Voor het gemak begint de Zucki-crew eerst maar eens met stereotyperen:
Honden zijn sociaal, extrovert en makkelijk. Katten zijn onafhankelijk, terughoudend en onvoorspelbaar. Zijn hun eigenaren, de ‘dog people‘ en de ‘cat people‘ dat dan ook? Hebben hondenmensen meer vrienden? Zijn ze prestatiegerichter? Zijn kattenmensen vaker single? Slapen ze veel? Wie kijkt wat op TV? En hoe zit het met hun emoties? Facebook weet het allemaal.
Conclusie: voor de bezitters passen de dieren-stereotyperingen als de vuist op het oog.
Hondenmensen zijn opener, hebben meer vrienden en gaan meer uit. Ze hebben vaker een vaste partner en gezin (roedel), leggen makkelijk sociale contacten, hebben grotere netwerken en meer online connecties.
Kattenmensen zijn weliswaar liever op zichzelf, hebben (gemiddeld!) minder behoefte aan interactie, behalve als ze iets dwars zit. Ze zijn dan ook vaker single dan hondenmensen. Kattenmensen hebben duidelijk minder vrienden dan hondenmensen, maar worden wél weer vaker uitgenodigd voor events. Ze weten de vriendschappen die ze hebben dus goed in te zetten.
Kattenmensen blijven liever thuis. Ze lezen boeken, kijken opgekruld op de bank TV en films. Ze houden vooral van oorlogsfilms, sci-fi, crime, fantasie en spanning. Hondenmensen gaan vaker naar de bioscoop en houden van de wat rustigere, verhalende films en love stories.
En hoe zit dat met de gevoelens van katten- en hondenbezitters? Katten suffen en doezelen graag, willen – afgezien van een kroelsessie op bestelling – graag met rust gelaten worden. Als ze zich geliefd voelen, spinnen ze hoorbaar. Zo blijkbaar ook hun eigenaren:
Kattenmensen zeggen vaker moe te zijn en te willen slapen, blijven langer in bed liggen en zijn moeilijker wakker te krijgen. Ze zijn veel sneller geïrriteerd en laten dat de wereld ook meteen weten. Maar: ze voelen zich over het algemeen wel gelukkig en geliefd en geven aan die gevoelens óók weer op niet mis te verstane wijze uitdrukking.
Honden zijn uitbundig, willen graag beloond worden als ze iets goed gedaan hebben. Ze rennen van hot naar her voor je.
Hondenmensen zijn volgens het onderzoek dan ook veel extroverter als het gaat om, blijheid, lol, opwinding of trots. Ze sloven zich graag uit en willen in de smaak vallen bij hun soortgenoten. Als ze zich klote voelen, houden ze dat juist weer meer voor zichzelf. Dan moet je dus gaan graven om iets te horen.
Ik heb geen hond en ook al geen kat.
Alles wat ik nu nog heb, is een vette identiteitscrisis.
Bedankt, Facebook!