Tegenwoordig moet je ontzettend oppassen in de gedigitaliseerde samenleving. Als je niet oplet heb je zó iets vervelends als malware, spyware of ransomware te pakken. Mijn laptop is dan ook helemaal dichtgetimmerd en ik hou zo goed mogelijk bij wat de nieuwste gevaren zijn.

bron: pixabay.com
Onlangs kwam ik iets tegen waar ik nog nooit van had gehoord: crippleware. Het wordt vaak gebruikt in gratis apps om een deel van de functionaliteit uit te schakelen, die pas ingeschakeld wordt wanneer je betaald hebt. Dat is de goedmoedige variant.
Lulliger wordt het als het wordt toegepast op de volgende manier:
Stel, je wilt een printer kopen en je hebt de keuze tussen 2 modellen die op elkaar lijken. Een goedkope en een duurdere variant, waarbij de duurdere meer pagina’s per minuut kan printen. Dan zou je denken dat het verschil in de hardware zit. Dat ze er aan de buitenkant misschien hetzelfde uit zien, maar dat onder de motorkap van de snellere printer betere onderdelen zitten. Verkeerd gedacht. Ze zijn precies hetzelfde, alleen krijgt de goedkope variant een stukje vertragende software mee. Je reinste geldklopperij dus.

bron: pixabay.com
Een andere variant las ik in de Volkskrant (let op, betaalmuur). Autofabrikant Tesla gebruikt het in een van haar goedkopere modellen om de accu-capaciteit te beperken. Voor een luttele 3000 eypo kun je het op laten heffen. Hier moet de nuance aangebracht worden dat de accu langer meegaat als die niet constant op volle capaciteit gebruikt wordt. Maar je komt er dus een stuk minder ver mee, wat een probleempje opleverde voor orkaan-evacués in Florida, die zo’n 50 kilometer tekort kwamen. Over kreupel gesproken. Gelukkig is Elon de beroerdste niet en werd er stante pede een online (over-the-air) update uitgevoerd, waardoor al die arme sloebers alsnog een veilig heenkomen konden zoeken. Elk nadeel hep ze voordeel, zullen we maar zeggen.
Toch is het scary shit dat ze vanuit een kantoor in Sillicon Valley je auto kunnen benaderen en wijzigingen aan kunnen brengen. Want wat zij kunnen, kan een kwaadwillende hacker toch ook? In films en series zie je het zo nu en dan al voorbij komen (ja, ik kijk teveel van die troep, ik weet het). Het is eigenlijk verbazingwekkend dat er nog nooit een aanslag op die manier is gepleegd. Hoewel (*zet aluhoedje op*), misschien is dat wel in de doofpot gestopt. Overheden willen zoiets natuurlijk niet in de publiciteit en techbedrijven al helemáál niet.
Mij zal het niet overkomen, ik heb niet eens een rijbewijs. Zegt zij vol zelfvertrouwen… zul je net zien dat een slimme terrorist erin slaagt de metro of trein over te nemen en keihard op een tegenligger laat knallen.
Ik heb het gewoon niet zo op dat internet-of-things, waarbij alles en iedereen-z’n-koelkast op afstand is aan te sturen. Ik ben online met mijn laptop en mijn telefoon maar de rest houd ik zo lang mogelijk analoog. Al vermoed ik dat ik dat niet eindeloos kan volhouden. Uiteindelijk gaan we er allemaal aan!