Dylan Haegens, wie kent hem niet. Nee? Je kent hem niet? Leg ik het uit.
Maar eerst moet je onder de steen vandaan komen waar je onder leeft, want Dylan is super bekend onder de jeugd. Een YouTuber, vlogger, grappenmaker en met 1.228.842 abonnees een heuse influencer. Mijn kinderen hebben via mijn YouTube account eens geklikt op ‘ja ik abonneer me’, waardoor ik deze ochtend zijn nieuwste vlog zag, terwijl ik op zoek was naar filmpjes over yoga.
De titel ‘ANGSTEN, IK HEB EEN ANGSTSTOORNIS?’ stond daarom dus in CAPSLOCK in beeld. Dat triggerde mij om toch te gaan kijken. Zijn nieuwste vlog blijkt één grote ontboezeming over zijn eigen, échte leven. Dylan kampt met een angststoornis. Wow, dat hadden die 1.228.842 abonnees waaronder ik, niet aan zien komen denk ik. De altijd vrolijke Dylan, paniekaanvallen? Durft niet te reizen?
De vriendin van Dylan, Marit Brugman (ook zo’n bekende YouTuber) heeft jaren geworsteld met een pittige eetstoornis. Ze heeft haar stoornis niet onder stoelen of banken geschoven, ze schreef er zelfs een een boek over. En nu is het Dylan’s beurt to come clean. Wat ik zo ontzettend stoer vind, afgezien van het feit dat een angststoornis voor hem volslagen ruk is natuurlijk, is dat hij in zijn vlog uitlegt hoe het werkt in het leven van een bekende YouTuber. Hij laat met deze vlog niet alleen de mooie kanten zien, maar vertelt ook over de nadelen van het bekend zijn, de onzekerheden die hij heeft en de werkelijkheid van een vlogger: hij is ook maar een mens.
Hij verhaalt over zijn reis naar Japan, die er voor de kijker echt onwijs tof uitzag in zijn vlog over die reis. In werkelijkheid was het filmpje over die reis niets anders, dan alleen maar achter elkaar geplakte ‘goede’ shots. De rest van de tijd lag hij namelijk met paniek in bed.
Natuurlijk weten wíj als volwassenen dat de wereld van online beroemdheden niet de echte wereld is, laat staan voor de jeugd.
Voor ons is het ook moeilijk om een reality check te doen, na een uur te hebben gescrold door de mooiste Instafoto’s (nadat ze de 4370 minder mooie hebben ge-delete), blije Facebook updates (terwijl ze eigenlijk doodongelukkig zijn) en hippe vlogs (terwijl ze hunkeren naar ‘normaal’). Niemand weet wat er écht achter die publicaties schuilgaat, of waar mensen mee te dealen hebben, totdat het een gesprek van mens tot mens wordt, totdat je het ‘durft te vragen’.
De clue van de vlog komt op het einde, waarin Dylan onthult, dat hij een stichting heeft opgericht. De stichting ‘durf te vragen’. Daarin spoort Dylan jongeren aan om hun problemen te hérkennen en te érkennen en daar actie op te ondernemen.
Petje af voor deze jongen die voor al zijn volgers met de billen bloot gaat, zich kwetsbaar opstelt richting heel Nederland, de waarheid laat zien achter Social Media en de jeugd informeert. Ik kan alleen maar zeggen: Dylan, ik weet hoe je je voelt en het wordt allemaal nóg beter dan het nu met je gaat!