Tot mijn optimisme zie ik dat er momenteel veel aandacht is voor de mogelijke gevolgen van een hersenschudding. Net als velen dacht ik altijd dat een hersenschudding niet erg is. Tegenwoordig weten we echter dat niet alle hersenschuddingen of hersenkneuzingen goed aflopen. Een ongeluk zit in in een klein hoekje. Of in je sport…
Mijn hoofd is stuk. Door een hersenschudding die ik opliep bij een aanrijding, heb ik N(iet) A(aangeboren) H(ersenletsel), NAH. Achter deze drie woorden gaat een enorme impact op je leven schuil. Niets is meer hetzelfde als vóór die klap op jouw hoofd. Niets wordt ook meer hetzelfde, je moet er mee leren omgaan. Dat is behoorlijk ingewikkeld: je nieuwe “ik” leren kennen is een pittig proces. Voor de buitenwacht lijkt er niets aan de hand, aan mij is helemaal niets te zien. Ik zal dat nu niet verder gaan toelichten, eenieder die daar vragen over heeft, kan ze in een mail aan me kwijt. Het gaat mij nu vooral om de broodnodige aandacht voor hersenschuddingen die worden veroorzaakt tijdens het sporten. Daarvoor is het hoog tijd en er is nog lang niet genoeg aandacht! Er gaat groot leed achter schuil. Zoals bijvoorbeeld bij voetbalster Rianne Schorel.
De KNVB start nu een polikliniek voor hersenschuddingen die zijn opgelopen tijdens voetbal. Ook mooi, elk jong leven dat niet in de kiem gesmoord wordt door de niet te overziene gevolgen van hersenletsel is er één. Al word ik pas gelukkig als de kopbal uit het voetbal verbannen wordt.
In de bokswereld is sinds kort afgesproken dat er bij sporters tot 16 jaar niet op het hoofd geslagen mag worden. Dat wordt nog opgerekt naar 18 jaar. Mooi begin, maar neem van mij aan; op geen enkele leeftijd moet je klappen op je hoofd krijgen. Maar: het zou het einde van vechtsporten betekenen als de klappen op het hoofd niet meer mogen. Het gaat dus ook nooit gebeuren, maar ik vind de schade die aangericht wordt niet in verhouding staan met het plezier in de sport. Dat zeg ik, als groot liefhebber van o.a. kickboksen. Maar ook als NAH-er wiens leven in één klap op z’n kop stond!
Ook bij American Football is de kennis over hersenletsel flink toegenomen en worden de regels nu ter discussie gesteld. Na het zien van de film “Concussion” kan toch echt niemand met droge ogen beweren dat er niets aan de hand is. De ellende van ex-spelers die nu aan CTE lijden, is hartverscheurend. Helaas blijft in de Amerikaanse NFL het grote geld voorlopig machtiger en worden geen significante maatregelen genomen.
Momenteel timmeren Edwin van der Sar met zijn Foundation, de Hersenstiching professoren Swaab en Scherder hard aan de weg. Zij proberen het collectief bewustzijn te verhogen over de énorme kwetsbaarheid van ons allerbelangrijkste lichaamsdeel: HET BREIN.
Elke dag komen er nieuwe mensen met NAH bij. Met alle sociale en economische gevolgen van dien. Tijdens het sporten of gewoon door domme pech. Dát behoeft aandacht. Heel veel aandacht.
Houd je hoofd heel!