
bron: pixabay.com
Facebook heeft de stekker getrokken uit 559 pagina’s en 221 accounts die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan een gecoördineerde verspreiding van misinformatie en spam in de Verenigde Staten. Dat schreef Bloomberg eergisteren in een uitgebreid artikel over dit gebeuren.
Fake accounts
Het gaat om zogenaamde fake accounts en pagina’s die met schokkend politiek nieuws proberen bezoekers naar hun sites te trekken, voornamelijk uit financieel oogpunt.
Facebook zei hier eergisteren in een blogpost onder andere over:
‘The people behind the activity also post the same clickbait posts in dozens of Facebook Groups, often hundreds of times in a short period, to drum up traffic for their websites. And they often use their fake accounts to generate fake likes and shares. This artificially inflates engagement for their inauthentic pages and the posts they share, misleading people about their popularity and improving their ranking in news feed.’
‘Fout’ gedrag
Het gaat hier niet om de content van de betroffen pagina’s en accounts maar om het gedrag ervan. Opvallend hierbij vond ik de laatste paragraaf in het artikel van Bloomberg:
‘Some pages Facebook removed had large followings of real and fake accounts. Nation in Distress, a conservative meme page, was followed by more than 3 million people, according to the Internet Archive, which stores historical versions of websites and other online content. Reverb Press, which most recently was posting information opposed to then-Supreme Court nominee Brett Kavanaugh, was liked by more than 800,000 people and had been verified by Facebook.’
Reverb Press
Reverb Press werd eerder geverifieerd door Facebook en is nu uit de lucht gehaald omdat de pagina voor een deel door fake accounts en pagina’s werd gevolgd en gepromoot. Maar: er zijn slechts 221 fake accounts en 559 pagina’s verwijderd. De bewuste pagina had meer dan 800.000 likes. Volgens mijn bescheiden rekensom moeten dan minimaal 799.201 likers authentieke accounts en pagina’s zijn geweest.
Het gaat bij deze pagina dus niet om een fake pagina (want hij was geverifieerd). De pagina heeft ook geen ‘schijn’ van populariteit, maar ís duidelijk populair, met zoveel authentieke volgers. Volgens mij was het hier voldoende geweest om accounts die duidelijk fake bleken te zijn te verwijderen. Al vraag ik me wél af hoe Facebook dat dan controleert.
Killed by Facebook
James Reader, de managing editor en co-founder van ReverbPress, twittert hierover:
so .@facebook basically killed my business, and singled .@ReverbPress out as a bad publisher out of 800 pages on both sides of the aisle, for severely bullshit reasons. we have always stood up to fact-checking. left leaning, yes. but fake news? NEVER. google us. #FuckFacebook
— James Reader (@JamesReader_RP) 12. Oktober 2018
Tegen de Washington Post zei hij dat behalve de Facebook pagina voor ReverbPress nog één geaffilieerde pagina en twee persoonlijke pagina’s uit de lucht zijn gehaald. Ook op Twitter is het account van ReverbPress bevroren.
Promoot je berichten of sterf
Facebook sleutelt met regelmaat aan het algoritme. Voor bedrijven die zichzelf voor hun bereik afhankelijk hebben gemaakt van Facebook is dat al vaker slecht nieuws gebleken.
De reden hierachter is simpel. Facebook wil dat je betaalt voor het promoten van je berichten. Logisch, daar leeft Facebook van. De Facebook pagina van ReverbPress had meer dan 800k volgers die volgens James Reader door het veranderde Facebook algoritme steeds lastiger te bereiken waren. Wat hij en zijn team dan hadden moeten betalen om dat bereik weer te herstellen door middel van advertenties en promoties is gecompliceerd zullen we maar zeggen. Maar het is véél geld als je een bereik van honderdduizenden gebruikers wilt behouden.
Zuck deed het voor ons
Begin dit jaar voerde Facebook een significante wijziging in het newsfeed algoritme door. De reden die Zuckerberg gaf, was:
‘Recently we’ve gotten feedback from our community that public content — posts from businesses, brands and media — is crowding out the personal moments that lead us to connect more with each other.’
Hij deed het voor ons. Zodat wij ons weer meer verbonden zouden kunnen voelen met elkaar.
Zuckerberg zei toen ook dat hij dacht dat de update zou leiden tot minder bezoeken. Interessant dat je als baas van een bedrijf dat leeft van advertenties dan zo’n strategie kiest. In ieder geval heeft het geleid tot stijging van de advertentiekosten. Minder bezoeken, minder clicks, stijging van advertentiekosten. Aha.
Braaf clicken
De algoritme-update had natuurlijk nauwelijks iets te maken met het feit dat er geklaagd werd door ons dat wij onze vrienden en vriendinnetjes niet meer zagen op ons nieuwsoverzicht. Dat klagen deden we al veel langer namelijk. Maar goed, onze gegevens zijn ook wat waard mits we geen fake account aanmaken. Af en toe clicken we ook nog braaf op advertenties. Maar dan moeten er wél genoeg advertenties zijn.
Volgens mij moest deze update er vooral voor zorgen dat de kleinere bedrijven en media (meer) ads en promoties gingen plaatsen voor het behoud van hun bestaande bereik, want die zagen ze dramatisch achteruit gaan.
Uitmelken als strategie
En nu heeft Facebook dus weer een nieuw middel gevonden om dat af te dwingen. Waag het niet om je eigen pagina’s onderling te promoten, want dan gaat de stekker eruit. Je wordt uitgemolken. Dat je het maar weet. Voor je aanwezigheid op een platform dat jaarlijks ongevraagd en met slappe argumenten allerlei regels en algoritmen verandert zodat je trucjes moet verzinnen om een gezond kosten/baten plaatje te blijven behouden. Maar daar moet je niet te handig in zijn, want dan vlieg je er dus uit.
Dumb f*cks!
Facebook spiegelt naar buiten toe een ideologie voor waarin steeds minder mensen gaan geloven. De oprichters van dochterbedrijven Whatsapp en Instagram zijn inmiddels, door alle bemoeienissen van Zuckerberg, gefrustreerd vertrokken. Die zagen dat hun eigen ideologieën niet meer te verenigen waren met de steeds minder geheime agenda van de suikerbaas.
Laten we niet vergeten wat Mark Zuckerberg tegen een vriend zei, toen hij Facebook in 2004 net had gelanceerd: