Aangezien vrouwen ook veelvuldig over recepten nadenken, zoals hier op HVD al vaker is gebleken, heb ik er ook eentje. Een hele lekkere, speciaal voor de asian food lovers. Het is wel iets waar je even de tijd voor moet nemen; het maken van de bouillon duurt een tijdje. Maar in die tijd kun je wat anders doen, natuurlijk. Verder is het een eitje (en dat zit er ook in). En als je nu begint, heb je vanavond een hoogtepunt. Qua eten dan.
En oh, ik volg geen exact recept met specifieke maten en hoeveelheden, dus ik ga je geen precieze getallen geven. Vertrouw maar mooi op je eigen smaakpapillen.
Ingrediënten
- Een stuk of twee grote kippenpoten
- (Een boel) tenen knoflook
- bleekselderij en wortel
- 1-2 uien
- prei
- ca. 1,5 liter water
- stengel citroengras
- stukje verse laos
- flink stuk verse gember en evt. een verse rode peper
- ketjap en sojasaus
- char siu saus (hier een recept voor álles-zelf-makers, voor de rest: kant-en-klaar saus)
- ev. peper en zout naar smaak
- rijst
- bosuitjes
- selderij
- noodles
- eieren
- rauwe taugé
- saoto mix
De bouillon maken
Gooi de kippenpoten (die uitgebreide versie met poot, heup en weet ik veel wat er nog meer aan zit) in de oven (zout/peper/olie eroverheen) en braad ze aan. Oh, en doe er ook meteen een paar flinke tenen knoflook bij. Kunnen ze lekker poffen!
Terwijl de poten lekker braden in de oven, fruit je grove stukken bleekselderij, wortel, hele ui en prei in olie. Laat ze lekker karamelliseren en gooi er dan ca. anderhalve liter, 3 blokjes kippenbouillon en een citroenstengel, een stukje verse laos (poeder mag ook) en een flink stuk verse gember bij.
Als de kippenpoten lekker zijn aangebraden, doe je ze in de bouillon, samen met de meegepofte knoflook.
Ik heb er even een hete peper bijgegooid, maar ik had ooit een debacle met rendang, dus heb ik hem er weer snel uitgehaald. Tja, ik ben een beetje laf. Of is het toch gewoon voorzichtig? 😉 Het is wel lekker voor de smaak, maar niet te lang dus, anders gaat het overheersen en da’s écht niet lekker. Voor de rest pleur ik er ook nog ketjap en sojasaus bij. En als dat er allemaal inzit, laat je het lekker een paar uur (!) pruttelen. Ondertussen af en toe proeven. Gooi er zout bij als ’t te laf is, of peper indien niet pittig genoeg.
En dan de rest
Klaar met de soepzooi? Zeef de bouillon en haal de kippenpoten eruit. Haal het vlees van de poten af en dep het goed droog. Marineer het vlees dan in char siu saus en bak het in olie (in gedeeltes). Het moet lekker knapperig zijn. Het hoeft niet per se gemarineerd te zijn hoor, maar damn, zó lekker!
Intussen kook je de rijst, snij je bosuitjes in ringetjes en pluk je de selderij (of grof snijden). Je mag ook er ook noodles bij doen als je dat lekkerder vindt. Kook ook even een paar eieren.
In een bord een bergje rijst en/of noodles doen, rauwe taugé, de kip en van die kant en klare mix van krokante frietjes en vermicelli (‘saoto mix’, te verkrijgen bij de toko). Bouillon erbij gieten, eitje erbij. Dan gebakken uitjes, bosui-ringetjes en selderij eroverheen et voilà! Uw Soto Ayam is klaar. Slurpen maar!

bron: eigen foto (BK)