Of ze die bijnaam heeft, geen idee. Waarschijnlijk niet. Er zal vast al wel een dikbuikige dartman zijn met die nickname. Maar voor mij is ze vanaf nu “The Arrow” in de Darts-wereld. Niet origineel, wel extreem passend.
Ademloos zat ik gisteren voor de buis. Nu vond ik darten al leuk om naar te kijken, maar nu dus helemáál. Want Sherrock is de eerste en enige vrouw die tussen allemaal mannen (!) meedoet aan het PDC WK Darts. Nog nooit is een vrouw in staat geweest om daar überhaupt binnen te komen, laat staan zich staande te houden tussen de – letterlijk – gigantische heren.
Afgelopen dinsdag won ze al met 3-2 tegen Ted “Super Ted” Evetts. Dat was de eerste knaller in “Ally Pally”, de bijnaam van het Alexandra Palace, waar het WK plaatsvindt. In darts werkt alles blijkbaar met bijnamen, dus ook de locatie.
Als Fallon de zaal binnenkomt, zou je kunnen denken dat ze bij de sexy, slanke, uitbundig met pompons zwaaiende showgirls hoort. Maar Sherrock zelf doet eerder timide aan; zeker géén showgirl. Toch is ze een verschijning die echt opvalt in de darts-wereld: grijswit geverfde, supersluike haren, een bril, en vooral: tenger. De doorsnee darters zijn zwaar overgewichtige kroegtijgers met kaalgeschoren hoofden, kleurige uitdossingen, getatoeëerde armen of opzichtige baarden. Whitlock (nickname: The Wizard) heeft zelfs dreadlocks. Nomen est omen?
Sherrock start ietwat magertjes en zichtbaar nerveus in de wedstrijd; haar tegenstander Mensur “The Gentle” Suljovic (overigens een zeer sympathieke, uit Servië geïmporteerde Oostenrijker) gooit duidelijk meer gebalanceerd. Even vrees ik dat dit een snelle gaat worden: weg vrouw. Maar ach, ze komt ook pas net kijken in dit mannenimperium; in de toekomst zal ze echt nog wel verder stijgen.
Stabiel, geconcentreerd, extreem doelgericht, dat is ze. Aanvankelijk gooit ze nog regelmatig “nét ernaast”, naast die triple twenty, maar het publiek is vanaf het begin geheel op haar hand. Aan de ene kant logisch; dit is opzienbarend. Sherrock: she rocks! Aan de andere kant zou je verwachten dat vrouwen in deze mannenwereld (nog) niet echt geaccepteerd zijn. Dat velen het misschien niet meteen zeggen, maar wél denken: wat mot dat vrouwmens daar?
Niet dus. Iedereen is voor de pink lady. Suljovic krijgt bij iedere worp een storm van boe-geroep naar zijn hoofd. En applaus als hij mist. Ontzettend irritant en onsportief, naar mijn mening. Zeg dan gewoon niks. Suljovic, nummer 11 van de wereld, is een geweldige darter. Maar als prof zal hij er vast wel mee om kunnen gaan.
Even later blijkt Sherrock echter goed ‘ingegooid’ te zijn en knalt ze haar eerste 180 eruit. Er zullen nog ettelijke volgen. Ze maakt haar 0-2 achterstand in de eerste set weer goed. In de tweede set verspeelt ze weliswaar haar 2-0 voorsprong en staat het daarna gelijk in sets (1-1). In derde set staat ze ook nog even achter, maar dan gaat het ineens rap, met zelfs bíjna een negendarter (uit met 9 pijltjes) die er uiteindelijk een 11 werd, maar ze gooit als een goed gespannen boog en wint glorieus met 3-2.
Ongelooflijk. En gaaf. Een nieuwe dimensie in de dartsport: een iel vrouwtje gooit de grootse heren eruit. Na de match kan ze het bijna niet geloven: ze slaat, ook bij het interview, steeds weer van verbazing haar handen voor de mond. Prachtig om te zien dat ze er zelf óók helemaal beduusd van is:
Het is trouwens wel opvallend dat de meerderheid van de dartende heren zo’n dramatisch overgewicht heeft. Natuurlijk, darten is een working class kroegsport, maar deze heren staan allang niet meer in de kroeg. Ze trainen 6 tot 8 uur per dag, maar darten is een precisiesport die, hoe mentaal slopend ook, niet onder de noemer ‘beweging’ valt. Darters staan stil. Daarnaast reizen de echte profs veel en travel food is nu eenmaal niet zo gezond. En dan moeten ze na hun training dus óók nog eens een keer actief gaan bewegen. Wat velen niet doen, want gesloopt.
Maar er is ook nog een andere reden. Met meer gewicht sta je namelijk stabieler. Newton en zo. Probeer maar eens een wat dikkere medemens onverwacht om te duwen. Hoe groter de straal van de buikomtrek, des te meer kan het zwaartepunt van de lichaamshorizontale parallel aan de oche (de werplijn) verschuiven. Dat zorgt voor een efficiëntere draaibeweging op het moment dat het pijltje wordt losgelaten. Dikke darters zijn dus evenwichtiger.
Ik denk echter dat Fallon niet de aanleg heeft om ooit een dikke darter te worden: vooralsnog blijft ze een streep in het darts-landschap en moet ze het hebben van haar concentratie en gruwelijk stabiele en precieze oog-handcoördinatie. Een ranke pijl. Een lichtgewicht arrow die recht op haar bullseye afgaat, zoals in deze wedstrijd gebleken is: ze maakte de match en de mannenwereld immers af met een effectief knietje in de bull. Go girl, go!
Van Gerwen? Wie was dat ook alweer?
Changing the face of d̶a̶r̶t̶s̶ sport. pic.twitter.com/SV09Vf0jNA
— PDC Darts (@OfficialPDC) December 21, 2019
Als ze van Gerwen eruit gooit, vraag ik haar ten huwelijk.