“Uw vakantie is geannuleerd omdat U niet tijdig aan Uw betalingsverplichting heeft voldaan,” lees ik in mijn email. Omdat ik had gehoord dat alle campings in Frankrijk in verband met de Corona-crisis tijdelijk gesloten zijn, heb ik inderdaad voor de zekerheid nog even gewacht met betalen.
Ik besluit de receptie van het vakantiepark op te bellen.
Tijdens het telefoontje blijkt dat ik, ondanks de annulering, toch het volledige bedrag zal moeten betalen. Dus ik krijg nu eigenlijk niets, voor hetzelfde bedrag.
“Maar,” zo chanteert de dame handig door de telefoon, ”wanneer U alsnog betaalt, behoudt U de reservering van de kampeerplaats.”
“Maar hoe gaat dat straks in de zomer? Is de camping dan weer open?” informeer ik bezorgd.
“Waarschijnlijk wel. Zo niet, dan krijgt U een voucher, die ruim een jaar geldig blijft. Maakt U zich vooral geen zorgen, we lossen het samen op.”
Een dag later ontvang ik een nieuwe email van de camping.
Ik lees: “Kamperen met deze heerlijke temperaturen, we kijken er allemaal naar uit. Het is vanwege de corona crisis echter geen vanzelfsprekendheid dat het kampeerseizoen er net zo uitziet zoals U gewend bent. We denken graag met onze kampeerders mee en doen er alles aan om er toch een geslaagd seizoen van te maken.”
Enigszins gerustgesteld lees ik verder.
“Bestel nu Uw privé toilet en blijf onbezorgd kamperen. Wij hebben voor slechts € 77,90 een all-in sanitairpakket voor U samengesteld. Met deze enige, echte Porta Potti haalt U een comfortabel, praktisch en duurzaam draagbaar toilet in huis, dat niet aangesloten hoeft te worden op een afvoer – of watersysteem. Hiermee ben je flexibel en zelfvoorzienend.”
Nieuwsgierig klik ik op de bijgevoegde link. Ik vermoed dat er privé-sanitair op iedere kampeerplaats is geplaatst, zodat je beschikt over een eigen sanitair gebouwtje, voorzien van toilet, wastafel en douche.
Het aanbod is meer dan teleurstellend. Vol afgrijzen staar ik naar het geopende plaatje. Een teil met een deksel. Het object lijkt zelfs niet eens op een fatsoenlijke toiletemmer. De vormgeving heeft eerder iets weg van een broodbakmachine; een apparaat waarin je eerst alles, wat maar enigszins kneedbaar en vloeibaar is, gooit, om vervolgens te kunnen kiezen uit een van de drie instelbare bruiningsstanden. Met bijgeleverde maatschep.
“Inspiratie nodig voor Uw volgende vakantie?” Snel klik ik de pop-up reclame van mijn computerscherm weg.
Nog steeds staar ik onthutst naar de afbeelding van het chemische toilet.
Het zitvlak oogt zo klein, dat ik vrees klem te komen zitten zodra ik op de bril neerplof.
“Het toilet is voorzien van een zeer licht en eenvoudig te bedienen zuigerpomp.”
Eh, wat?! Deze erotische ervaring sla ik persoonlijk dit keer liever over, want stel je voor dat mijn billen vacuüm worden gezogen? Dan loop ik kans om muurvast te komen zitten en krijgt het chemische toilet met zijn geïntegreerde schenktuit zomaar ineens een heel levendige betekenis.
Waar moet je zo’n ding trouwens legen, vraag ik me af. De plek om te lozen is, net zoals al het gewone sanitair op de camping, volledig afgesloten.
Dat kan maar een ding betekenen: je zult je vakantie moeten afbreken, zodra je Porta Potti vol zit. De capaciteit van het grootste model bedraagt maar liefst 21 liter, inclusief 15 liter spoelwater. Dus nadat je je van zo’n 6 liter poep en pies ontlast hebt, zit dat chemisch toiletteiltje mudvol en zul je weer onherroepelijk terug naar huis moeten rijden.
Dit jaar is er dus geen plaats meer voor leuke vakantiesouvenirs en overheerlijke streekproducten op de achterbank van je auto, omdat je de goed gevulde Potti toch ergens kwijt moet.
Af en toe even draaien aan de beluchtingsknop, om eventueel spatten te voorkomen, strekt beslist tot de aanbeveling, lees ik in de beschrijving. Omdat de elektrische raambediening van mijn autoraam al een tijdje defect is, gruwel ik nu al van de dampende Potti. Het is de welriekende druppel die de emmer doet overlopen. Vol overtuiging besluit ik het chemische toilet niet te bestellen.
Maar ja, wat nu? Wildplassen en poepen is natuurlijk verboden. Maar soms is een oplossing heel eenvoudig. Wellicht mag ik mijn caravan tegen een kleine bijbetaling naast het hondenuitlaat-veldje van het vakantiepark plaatsen?

bron: pixabay.com