2021 is hier! Het enige jaar dat je niet positief wilt beginnen. Maar ik doe het toch. Dat deed ik in 2020 namelijk ook al: vol optimisme stapte ik het jaar in. Maar toch ook een beetje terughoudend en een tikje bevreesd. Dat was – achteraf gezien – terecht. Toch had 2020 ook een boel goede, mooie dingen.
Ik was eind 2019 (vlak vóór 2020, dus – oei) begonnen met mijn eigen bedrijf en mijn hoofd zat vol what if’s. Wat als ik geen leuke opdrachten kreeg? Hoe moest ik überhaupt aan opdrachten komen? Wat als ik niet goed genoeg was? Of mezelf niet kon verkopen? Kortom: lichte stress. Hoe dan ook: nieuw jaar, nieuwe start, alles komt goed. Maar een vers jaar betekent helaas geen reset, het is niet zo dat de wereld ineens ophoudt met slecht zijn.
Dus januari begon verdrietig met vuurwerkslachtoffers in Arnhem, bosbranden in Australië, een een terroristische aanslag in Villejuif, een mega vluchtelingencrisis, enzovoorts. Kon je gisteren (vorig jaar) al lezen.
En toen druppelden de eerste berichten binnen over Corona. Ik was vooral heel erg in ontkenning. Zover weg, waar maakte iedereen zich druk om? Ik moest carnaval vieren, weg met die onrust! Maar carnaval was nog niet voorbij of de wereld ging al op slot.
Maarrr, dit jaar was niet alleen Corona en ellende. Er zijn, zoals ik zei, ook mooie dingen gebeurd! Ik zit vaak in Kamp Depressief, daarom wil ik een lijst met Positief. Positieve blikken terug, op een jaar dat iedereen negatief wilde eindigen. Komt ie (met dank aan google).
Januari
In Griekenland wordt Katerina Sakellaropoulou verkozen tot de eerste vrouwelijk president van dat door crises geteisterde land. Er is weer hoop!
Februari
In Brabant en Limburg barst carnaval los, maar Schotland houdt zich bezig met andere zaken: zij zijn het eerste land ter wereld dat menstruatieproducten gratis gaat aanbieden. Zouden ze hier ook mogen (moeten) doen!
Maart
De massaal opkomende saamhorigheid is ontroerend. Mensen ontwikkelen massaal initiatieven om anderen te helpen en Sire start met #DasLief.
April
Een 99-jarige Britse veteraan besluit 100 keer de lengte van zijn (grote!) tuin te wandelen achter zijn rollator. Een “sponsorloopje” als dank voor de medewerkers voor de behandeling die hij kreeg voor kanker en zijn gebroken heup. De opbrengst was ruim 25 miljoen pond.
Mei
Jos Baart kwam erachter dat hij bijzondere gasten had: de familie Oehoe had zijn balkon uitgekozen om een nest te bouwen. Later zijn de kuikens overgezet naar een opvangcentrum en na een paar maanden zijn ze uitgezet in de natuur.
Juni
Anton de Kom, Surinaamse schrijver van het boek ‘Wij slaven van Suriname’, activist en verzetsheld wordt opgenomen in de Canon van Nederland. Tijdens WOII sluit hij zich aan bij het verzet en wordt op 7 augustus 1944 gearresteerd. Uiteindelijk komt hij terecht in concentratiekamp Sandborstel, waar hij op 24 april 1945 omkomt. In de nasleep van Black Lives Matter is dit een hele mooie erkenning.
Juli
Hulplijn 113 is vanaf deze maand bereikbaar voor mensen die willen praten over hun zelfmoordgedachten. Tot dan moesten mensen nog 0900-0113 bellen, wat voor veel verwarring zorgde. De lijn is 24/7 bereikbaar.
Augustus
Half maart ging Orgel Joke in zelfisolatie. Als longpatiënt viel ze namelijk onder de risicogroep. Haar jongste zoon stelde voor dat ze als tijdverdrijf weer op haar orgel ging spelen. Ze filmde zichzelf en stuurde dit door naar haar zoon. Die monteerde de filmpjes en plaatste deze op Instagram. Ze werd een fenomeen.
September
David Attenborough dacht op een dag: Hee, Instagram! Misschien is dat wel iets voor mij! Hij maakte een account aan en in no time verbrak hij alle records! Inmiddels heeft hij 6,2 miljoen volgers. Met maar 27 foto’s! Respect.
Oktober
Famke Louise was een beetje dom en liet zich voor het karretje spannen van Willem Engel en consorten. Ze deed even niet meer mee en besloot dat uit te leggen bij Jinek met de legendarische openingszin: “Ik heb heel veel respect voor Corona”. Heel twitterend Nederland viel over haar heen, maar gelukkig was daar Gommers, die haar redde. Gevolg: heel Nederland hield van Gommers.
November
Teststraatwerkers krijgen een bloemetje, er zijn al 8 miljoen registraties in donorregister, het minimumloon wordt verhoogd en er wordt bekend gemaakt dat het koninklijk paar naar Eindhoven komt op Koningsdag. Hoera en hoezee.
December
Leraar Conrad wordt verrast door zijn klas. Sinds maart had hij zijn klas al niet meer in het echt gezien en zijn leerlingen wisten dat hij daarmee worstelde. Dus besloten ze hem te verrassen. Alle leerlingen hadden hun camera uitgezet. Een van hen vroeg om de les op te nemen omdat een van hen er nog niet was. Geïrriteerd deed hij dat en ineens gingen alle camera’s aan en zag hij een scherm vol bedankbriefjes van de leerlingen.
En oh ja, Joe Biden is officieel winnaar van de verkiezingen in de Verenigde Staten! Laten we hopen dat hij kan zorgen voor de verbinding die dat land zo keihard nodig heeft. Kamala Harris is nu in ieder geval al mijn heldin.
Wat zal 2021 ons brengen? Vaccinaties? Corona onder controle? Het land weer open? Dat is waar iedereen op hoopt. Met heel mijn hart hoop ik mee. Maar er zal ongetwijfeld weer veel verdrietig nieuws zijn. Tip: lees ook af en toe ook eens de ‘goed nieuws’ sites. Want mensen zijn echt niet alleen maar boos. Er gebeuren ook steeds weer hele mooie dingen. Dat zou je bijna vergeten met al die ellende waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Dus: op naar een heel mooi, positief jaar! Enne, stay negative.

bron: pixabay.com 4007573 + eigen toevoeging