“De cijfers liegen er niet om!” Een populaire oneliner, die al sinds het begin van de Corona crisis veelvuldig wordt gebruikt. Een loze kreet, want cijfers kunnen wel degelijk liegen. Vorige week werd in een ziekenhuis in Weert een opnamestop afgekondigd, omdat het ziekenhuis overspoeld dreigde te raken met Coronapatiënten. Een verontrustend bericht dat ons herinnert aan de schokkende beelden van buitenlandse ziekenhuizen, waar tijdens de uitbraak van het virus vele Covid-patiënten noodgedwongen op de gang moesten worden verpleegd of daar zelfs stierven.
In werkelijkheid bleken er in Weert slechts vier mensen op de IC te liggen.
Natuurlijk zijn dat vier patiënten teveel, maar het geeft tegelijkertijd aan dat er véél te weinig ziekenhuisbedden beschikbaar zijn. Waardoor een ‘teveel’ zich al snel in een ‘tekort’ laat vertalen.
Cijfers kunnen dus misleidend zijn. Wanneer de Jonge verkondigt dat er voornamelijk ongevaccineerde Coronapatiënten in ziekenhuizen zijn opgenomen en hij deze uitspraak baseert op verouderde opnamecijfers, geeft dat geen duidelijk beeld van de huidige situatie. Integendeel, zelfs. Het verdoezelt juist de recente sterke toename in ziekenhuizen van Coronapatiënten, die gewoon gevaccineerd blijken te zijn.
De te late registratie van recente gegevens door het RIVM. De halsstarrige weigering van Kuipers om inzage te geven in de opbouw van opnamecijfers. Zomaar een paar voorbeelden om gegevens te kunnen ‘verfraaien’ of zelfs legaal te kunnen manipuleren. Vergaande nieuwe maatregelen vinden nu eenmaal een breder draagvlak, wanneer deze met overtuigende cijfers onderbouwd worden. Cijfers, waarmee je ook nog eens de bereidheid om je te laten vaccineren kunt verhogen.
Het Coronabeleid wordt aangestuurd en bepaald door een blindelings vertrouwen in het RIVM.
Maar soms verandert de situatie, waardoor eerdere waarheden ineens in onwaarheden veranderen. Of andersom. Daarom kan het beslist geen kwaad om hetgeen anderen je vertellen, zo af en toe in twijfel te trekken. Gezonde twijfel aan de juistheid van een overtuiging kan alleen maar leiden tot een breder inzicht en een betere besluitvorming.
Want als er íéts is, wat we van deze crisis hebben geleerd, is dat er geen waarheid bestaat. Zelfs geen viruswaarheid. Maar ook geen allesomvattende waarheid, zoals deze door het RIVM wordt verkondigd. Waarheden hebben altijd een tijdelijk karakter en maken telkens weer plaats voor nieuwe waarheden. Het heeft geen zin om daarvoor je ogen te sluiten, weg te kijken of je zelfs om te draaien, wanneer je eigen tekortkomingen je teveel worden.
Hoe dan ook, over één ding kunnen we het vast wél eens worden: in iedere waarheid zit pijn verborgen.

bron: pixabay.com 4968520 (+ eigen toevoeging)