
Bron: commons.wikimedia.org – CC ShareAlike Attrib. 4.0 – credits: R. van Elst (2016)
“Jee! Leuk dat je geïnteresseerd bent in een rol als schrijver voor het nieuwe programma van Arjen Lubach. Dat je deze mail krijgt, betekent dat je al door de eerste ronde bent!”
Ik lees de email die ik van Arjen Lubach heb ontvangen, aan mijn vriendin voor. Arjen had een oproep geplaatst omdat hij mede-schrijvers zocht voor zijn gloednieuwe programma De Avondshow, dat vanaf 21 februari (nog 2 nachtjes slapen!) vier dagen per week te zien zal zijn op NPO1. Ik had hem wat voorbeelden van stukjes opgestuurd, die ik had geschreven,
“Dat begint in iedere geval goed!”
Mijn vriendin is een grote fan van Arjen.
“Nou, zo positief is die reactie helemaal niet.”
“Hoezo?”
“Er staat ‘Jee!’ als aanhef.”
“Nou en? Wat had je dan verwacht? ‘Geachte weledele mevrouw Blanca?’”
“Jee is – naar mijn mening – een samentrekking van ja en nee,” verduidelijk ik haar. “Dus eigenlijk klonk er al meteen een vorm van afwijzing in die aanhef. Eerst krijg je een ‘ja’, maar uiteindelijk bedoelt hij natuurlijk ‘nee’.”
“Oh.”
Maar goed, ik lees verder.
“Om een goede inschatting te maken van wat je kunt en wie je bent, willen we je vragen om een proefopdracht te maken. Schrijf maximaal één A4tje comedymateriaal over het nieuws van de dag. Stuur je inzending in op dezelfde dag (!) waarover je schrijft.”
“Oh, leuk! En wat heb je ingezonden?”
“Nou, ik heb hem eerst maar eens even gegoogeld. Want eerlijk gezegd wist ik niet zoveel over de beste man. Ik kijk zelden naar zijn programma’s. Afijn, toen kwam ik er dus achter dat Lubach als een van de meest veelzijdige talenten in Nederland wordt beschouwd. Hij is niet alleen bekend van radio, televisie en theater, maar schreef ook al een paar fantastische boeken. En hij schijnt ook nog eens heel slim te zijn!” Echt, wanneer je hem opzoekt via Google, vind je werkelijk alleen maar lovende kritieken. Hoe doet die man dat?
“Ja, hij is werkelijk een multitalent,’ mijmert mijn vriendin. De onverholen bewondering druipt uit haar stem.
“Dat bedoel ik. Ik las dat sommige afleveringen een vergaande maatschappelijke invloed gehad hebben, waaraan zelfs nieuwsmedia niet konden tippen. Een uitzending van hem kan zomaar leiden tot Kamervragen, referenda of andere maatschappelijke gevolgen!”
“Ja, da’s inderdaad waar,” mijmert mijn vriendin. Blijkbaar herinnert zij zich een aantal van dergelijke voorvallen.
“Nou, toen ik dat eenmaal wist, durfde ik natuurlijk helemaal niets meer te schrijven.”
“Waarom niet?” Mijn vriendin kijkt me verbaasd aan.
“Stel je eens voor! Dan schrijf ik iets volkomen onbenulligs, iets dat kant nog wal raakt, maar dan komt dat zomaar ineens in de Kamer terecht? Ik bedoel, wanneer je eenmaal deel uitmaakt van Team Lubach, moet je ook beseffen dat je de politiek zomaar in een bepaalde richting kunt duwen.”
“Mwa, zal wel meevallen, toch? Alhoewel… Lubach heeft inderdaad al eerder voor heel wat maatschappelijke commotie gezorgd,” weifelt mijn vriendin.
“Precies! Dus het is een ontzettend verantwoordelijke job! Besef goed, je solliciteert als grappenmaker, maar uiteindelijk beschik je dan ineens over meer invloed dan de minister-president.”
“Nou… eh, denk je echt…?”
“Zou zomaar kunnen, toch? De kans is aanwezig dat De Avondshow straks de rol van het RIVM gaat overnemen. Dan staat er tijdens de persconferenties niet langer een Jaap of een Ernst naast Rutte, maar een Arjen die alle politieke besluiten uitvoerig toelicht. Let maar op, het OMT-stokje wordt straks gewoon doorgegeven aan Lubach!”
“Ja heel leuk allemaal, maar nu weet ik nog steeds niet welke stuk je voor die proefopdracht hebt ingezonden?” onderbreekt mijn vriendin me nieuwsgierig.
“Nou, je snapt toch wel dat mijn motivatie om een geinige tekst te schrijven gigantisch geslonken was? Stel je voor! Schrijf je over een item, bijvoorbeeld over de spanningen aan de grens met Oekraïne, breekt er daarna direct een complete wereldoorlog uit, enkel en alleen omdat de overheid je grapje verkeerd heeft geïnterpreteerd! Dat wil je toch niet op je geweten hebben?”
“Dus je hebt niets meer ingestuurd?”
“Eh, jee…”

Bron: pixabay.com 1620140 (+ toevoeging tekst)