We hebben lange tijd een wereld gehad, waarin mannen en vrouwen aan elkaar gelijk waren. Waarin er geen oorlogen en geweldsdaden voorkwamen. Sta hier even bij stil; mannen en vrouwen waren gelijk aan elkaar én er waren geen oorlogen en geweldsdaden. Zou het feit dat we gelijk waren aan elkaar, ons tot betere mensen hebben gemaakt?
Men had toen vermoedelijk een godinnencultus, alhoewel de (voornamelijk mannelijke) archeologen en geschiedkundigen de gevonden godinnenbeelden afdeden als vruchtbaarheidsbeeldjes. Er werd geleefd met de seizoenen en de cycli van de aarde.
De aanbidding van de godin (en daarmee het matriarchaat?) heeft tienduizenden jaren bestaan en is vermoedelijk zo’n 4.000 jaar geleden geleidelijk aan ten val gebracht door invasies van noordelijke stammen. Zo’n 3.000 jaar geleden kwam er een omschakeling naar het mannelijke. En zo’n 2.000 jaar geleden was er de opkomst van de kerk, geleid door blanke mannen, die een andere blanke man vereerden. In eerste instantie bestond de oude godinnenreligie naast de kerk, maar geleidelijk aan werden, onder aanvoering van de kerk, alle bestaande gebruiken en rituelen in de ban gedaan. De rituelen waar het volk geen afscheid van kon nemen, werden omgezet naar christelijke feesten. Kerstmis bijvoorbeeld, in plaats van midwinter. En Allerheiligen, in plaats van Samhain.
Nog steeds gingen veel mensen naar de kruiden- en vroedvrouwen bij klachten en zwangerschap, wat natuurlijk niet goed viel bij de heren dokters. Daarom werd dat langzaam maar zeker bestempeld als magie en hekserij. Snel daarna werden ook andere vrouwen beschuldigd als heks. Omdat ze zelfstandig of alleenstaand waren, omdat ze een grote mond hadden en tegendraads waren, of wat dan ook. Zo ontstonden de heksenjachten, die je gerust vrouwenjachten kunt noemen. Aangevoerd door (schijn)heilige kerkvaders werd vrouwenhaat gemeengoed en honderdduizenden vrouwen werden gemarteld en (vaak levend) verbrand.
De Schotse premier heeft in maart dit jaar haar excuses voor de heksenvervolging (lees: vrouwenvervolging) in haar land aangeboden. Voor zover ik weet, is zij de enige, en sowieso veel te laat. Tot nu toe zijn er vanuit de (schijn)heilige kerk, die de aanvoerder is geweest, nog nooit excuses gekomen voor het stelselmatig martelen en afslachten van vrouwen, noch voor de vrouwenhaat.
Dus om de bewustwording wat groter te maken: voortaan als je ergens ‘heksen’ leest, maak er dan ‘vrouwen’ van. We vinden het namelijk niet zo erg om het over ‘heksen’ te hebben als het om deze gruweldaden gaat, terwijl we het over vróúwen hebben.
Kortom; de matriarchische wereld werd vervangen door het patriarchaat. En kijk eens wat dat ons gebracht heeft: klimaatproblemen, vervuiling, overconsumptie, corruptie, plunderingen, oorlogen en geweldsdaden. Alles vanuit egocentrische machtswellust. Goed gedaan, mannen!
Het wordt weer tijd dat er wat meer vrouwelijke energie komt. Gelukkig gebeurt dat steeds meer. Ik zeg overigens níét dat we nu zomaar vrouwen aan de macht moeten hebben. Ik zit ook niet bepaald te wachten op Kaag en consorten. We hebben vooral wijze vrouwen én mannen nodig. En met ‘wijs’ heb ik het dan niet zozeer over kennis en kunde (want het is denk ik wel gebleken dat we met kennis de problemen niet oplossen, maar juist alleen maar erger maken), maar over échte wijsheid. Mannen en vrouwen als Ghandi, Mandela, Theresia van Ávila, moeder Teresa en Maya Angelou. Mensen die niet handelen vanuit egoïstische motieven, maar onbaatzuchtig, voor het grotere geheel van mens, dier en natuur.
Mensen die niet per se de macht willen en die daarom juist moeten krijgen.
Wij (vrouwen én mannen) kunnen dat verschil maken. Dat doen we al, maar nog niet genoeg.
Als wij de bewustwording blijven aanwakkeren en vol blijven houden, ondanks het tegenstribbelen en de kritiek van de machtswellustelingen (die absoluut gaat komen) kunnen we er een betere wereld van maken. Daarvan ben ik overtuigd.

bron: pixabay.com 2217220