Vakantie. De een zweert jaar in, jaar uit bij steeds weer dezelfde camping, ergens op de Veluwe. Een ander is Francofiel en neemt de tent mee om zich onder te dompelen in wijn, zachte kaasjes en pittoreske dorpen. En de volgende hangt een loodzware rugzak om en stapt vrolijk de paden op, de lanen in en de dorpen door in Azië – al dan niet met gezelschap.
En wij? Wij gingen naar de Verenigde Arabische Emiraten (UAE), om precies te zijn naar Abu Dhabi. Een heerlijk hotel, zwembad met poolbar en keuze te over wat betreft de inwendige mens. En wat krijg je dan als reactie – heel origineel – van bijna iedereen die het hoort?
“Wat moet je dáár nou?”
“Daar is toch niets te doen?”
“Vrouwen moeten daar gesluierd over straat en mogen niets.”
“Daar kan je nog geen wijntje drinken, ook saai tijdens je vakantie.”
Het antwoord daarop: gewoon heel veel keren “nee” en soms een vriendelijk “bemoei je met je eigen zaken” als ze nog even door bleven neuzelen. Want om het punt voor punt nog eens op een rijtje te zetten:
“Daar is toch niets te doen?”
Fout. Er is daar een heleboel te doen, als je maar je kont in beweging zet om in een taxi te stappen en op onderzoek uit te gaan. Zo hebben we een bezoek gebracht aan de dependance van het Louvre die daar in 2017 is geopend. Twee jaar later was het al het meest bezochte museum in de Arabische wereld, met een prachtige collectie om als kunstliefhebber van te watertanden.
De Sheikh Zayed Grand Mosque is de grootste van de UAE en de op zeven na grootste moskee ter wereld. Geopend voor publiek, rondleiding (indien gewenst) en een eigen app waarop alle denkbare informatie te vinden is. Met een adembenemend mooie vloer waarin marmeren bloemen verwerkt zijn, fonkelende kroonluchters en het grootste handgeweven tapijt van de wereld. Je blijft gewoon fotograferen.
De woestijn. Regel een auto met heel veel vermogen en een chauffeur die weet waar hij mee bezig is en ga de woestijn in. Niet geschikt voor angsthazen of mensen die gauw wagenziek zijn, wel een geweldig avontuur. Drink thee in een bedoeïenentent met de kamelen ernaast en stop op de terugweg bij de fossiele duinen om je te vergapen aan het vermogen van de natuur om kunst te creëren.
“Vrouwen moeten daar gesluierd over straat en mogen niets.”
Nou, nee. Aan rand van het zwembad en strandje varieerde het tussen de meest minuscule bikini denkbaar, een oerdegelijk badpak en zo ongeveer alles wat ertussen te vinden is. Een dagje shoppen in Yas Mall leverde hetzelfde beeld op. Vrouwen in abaya en een sluier, vrouwen in superstrakke kleding en een hoofddoek, vrouwen in korte zomerjurkjes, vrouwen in hotpants, vrouwen in wat ze maar willen dragen. En niemand die er een probleem mee had of van maakte. Op de thuisblijvers die er nog nooit geweest zijn na, maar die neem ik meestal niet zo serieus.
“Daar kan je nog geen wijntje drinken, ook saai tijdens je vakantie.”
Naast liters water dronken we elke avond – het was tenslotte vakantie – een biertje of bubbels op een terras met uitzicht op het water. Tijdens het eten een lekker glaasje wijn, en ook daarin was de keuze reuze. Voor de liefhebbers een kaart vol cocktails, die het vooral goed deden bij de poolbar, waar je zittend in het water kon nippen aan alles waar je maar zin in had.
En last but not least: “Wat moet je dáár nou?”
Eh… ik heb een MA (Master) in Middle Eastern Studies. Ik heb in Caïro gewoond. Qua Midden Oosten heb ik talloze artikelen gelezen én geschreven, onderzoek gedaan en ik volg het nieuws op de voet. Daarnaast zijn de meeste mensen die dit roepen, nog nooit in die contreien geweest en hebben geen flauw idee waar ze het überhaupt over hebben. Ze baseren zich op hijgerige stukjes in de Telegraaf of verwijzen naar Opsporing Verzocht en gooien voor het gemak maar alles en iedereen op één grote hoop, waar vervolgens fijn tegenaan geschopt mag worden door Annie en Klaas met hun chronische onderbuikpijn.
Hét toverwoord in Abu Dhabi? Tolerantie. De Paus heeft er een voetbalstadion vol katholieken toegesproken, de bouw van de Abrahamic Houses vordert gestaag en niemand die je boze blikken toewerpt als je in een zomerse jurk op slippers gaat winkelen.
Diezelfde tolerantie die wij onszelf in dit kikkerlandje vol verwende schreeuwerds zo graag toe-eigenen, maar waar een blik op sociale media voldoende is om te beseffen dat de meesten geen flauw idee hebben wat het nou eigenlijk is.