Dat FTX failliet is, weten we allemaal inmiddels wel. Toch? Hoe dan ook, ik schrok er zelf ook best wel even van. En met BlockFi, een crypto-lender, zitten we in feite alweer op de volgende crash te wachten. Hola, een domino-effect? Wat gaat daar zo mis? En hoe zit het dan nu eigenlijk met al die cryptonische coins en wallets en stuff? Eerst maar eens een kort uitstapje naar de wallet-wereld.
“Huh, watte? FTX? Failliet? Dat is toch een enkel maar beursplatform? Voor crypto-coins? Hoe kan zoeits nou failliet gaan?”
Ja, dat kan dus. Net als ieder ander bedrijf. En de mensen die daar hun wallets en Bitcoins hadden, zijn met redelijke zekerheid de hele handel kwijt. Jammer, maar helaas…
“Ik zei het je toch, dat met die Bitcoins, dat is maar louche gedoe!”
Welnee, dat valt best mee, volgens mij. Maar het is wel een interessante thematiek om eens even in te duiken, al is het maar voor het algeheel begrip van wat er nu daadwerkelijk gebeurd is en hoe digitale valuta c.q. wallets werken.
FTX is – of liever gezegd was – een cryptobeurs. Die naam “beurs” (oftewel: exchange, waarvoor de X in de naam staat) is verwarrend, want zo’n cryptobeurs is echter absoluut niet vergelijkbaar met welke andere (aandelen)beurs – zoals AEX, DAX, Xetra, etcetera – dan ook. FTX verstrekte zogenaamde “beheerde” wallets voor crypto-coin bezitters. Wallets in de vorm van bankrekeningen.
“Zo’n cryptobeurs is dus eigenlijk gewoon een soort bank?”
Yep. Het is gewoon een commercieel bedrijf dat online wallets aanbiedt en beheert: een wallet-hoster. Met één groot verschil: de beheerde gelden zijn – in tegenstelling tot gewone bankrekeningen – niet (tot 100.000 euro) gedekt door de EU. Is de “bank” failliet, is het geld ook weg. Niks EU-vangnet (zoals bijvoorbeeld destijds bij IceSafe). Had jij een wallet bij FTX, ben je nu slechts één van de miljoen creditoren die het nastaren hebben.
“Maar hoe kán dat dan? IK bent toch de baas over mijn wallet?”
Nope. In het geval van FTX – of iedere andere cryptobeurs, zoals Binance of Coinbase – niet. Jij hebt je geld bij hen in bewaring gesteld, in de hoop dat het daar veilig opgeborgen wordt. Je hebt daar een account (een rekening) met een paswoord, zodat je bij je wallet kunt. Dat wordt dan een “hosted” of “custodial” wallet genoemd. De key – Seed Phrase genoemd – die bij zo’n wallet hoort, blijft echter bij de cryptobeurs. Die heb jij niet. En hoe luidt het bekende cryptogezegde? Juist. “Not your keys? Not your coins!”
Daarom bewaar je je crypto’s dus toch maar beter in een unhosted wallet. Zonder zo’n bankachtige tussenpartij als FTX en consorten. Via je wallet beheer je jouw cryptocoins helemaal zelf. Je kunt daarbij kiezen voor een hardware of een software wallet.
Software wallets zijn app-gebaseerd (op je smartphone of laptop). Die beheer je met apps als Electrum, ZenGo, Divi Wallet of Exodus. Deze app wallets zijn normaal gesproken altijd verbonden met het internet en heten daarom “hot wallets”. Die zijn dus nog steeds ‘hackable’.
Hardware wallets zijn dat niet en heten dan ook “cold wallets”. Die zijn dus nóg veiliger. Dan zitten je coins dus daadwerkelijk op een stuk hardware: een USB-stick bijvoorbeeld. Of harde schijf. Daarvoor bestaan speciale hardware wallets, bijvoorbeeld van D’CENT, Bitbox, SecureX, Trezor of Ledger.
Je eigen, unhosted of ‘self-custodial’ wallet, hot of cold, werkt met die eerder genoemde Seed Phrase, een code-zin bestaande uit 18 tot 24 woorden, waarover alleen jij beschikt en waarmee je aantoont dat alleen jij de eigenaar van die wallet bent. Voordeel: ook als je je hardware wallet verliest, of als hij gestolen wordt of kapot gaat, kun je met je Seed Phrase je coinfortuin altijd nog weer afroepen via een ander platform.
Kortom: alles draait om die Seed Phrase. Die moet je te allen tijde zélf in bezit hebben en ook echt super-safe opbergen: in een kluis, een vuurvaste box, gelamineerd in de pot met begonia’s, whatever. In ieder geval ergens, waar niemand anders zo snel bij kan. Zeker niet online. Ook niet in een password manager.
Got it? Mooi. Dan hoef je nu niet langer meer bang te zijn dat je coins ineens in rook opgaan, zoals nu bij klanten van FTX gebeurd is. Dus: bang voor Bitcoin? Nergens voor nodig. Behalve als je niet van risico houdt. Dán wel.

bron: pixabay.com 2643159