Je kent het vast wel: die ene kritieke seconde waarin je twijfelt om die trap af te lopen. Want je bent een vrouw, dus je weet dat je waarschijnlijk gaat vallen…
Als je geen idee hebt waar ik het over heb: recentelijk werd de wereld getrakteerd op een werkelijk briljant onderzoek dat ons vertelt wat we eigenlijk al wisten: vrouwen hebben een buitengewone gave om gracieus van de trap te donderen. Het is een vaardigheid die ons, onderdrukte wezens, net zo natuurlijk afgaat als het dragen van handtassen en het jongleren met miljoenen taken.

Bron: pixabay.com 3340958
Je vraagt je misschien af, heeft de wetenschap ook een helder inzicht over de reden van ons gevecht met trappen ontdekt? Nou, hou je vast – het heeft te maken met multitasken en accessoires. Multitasken, accessoires en het feit dat we, in tegenstelling tot onze mannelijke tegenhangers, nog steeds meestal de wasmand of een humeurig kind de trap opsleuren. We regelen telefoongesprekken, tandartsafspraken, verzekeringen en hebben een haarscherp zesde zintuig voor waar die ene verloren sok zich verstopt heeft. Blijkbaar zijn wij vrouwen zo bedreven in het dragen van de wereld op onze schouders dat we door die zware last struikelen over ongelijke treden.
Dus daar gaan we weer, met de waardige aura van een halsbrekende acrobaat, zwoegend omhoog, met een wasmand aan de ene en een kind op de andere arm, terwijl mannen onbekommerd enkel hun eigen zwaartekracht trotseren.
En de vraag die natuurlijk op ieders lippen brandt: wie zullen we bedanken voor dit lumineuze onderzoek?
Waarlijk, de namen van Hye Young Cho, Amanda J. Arnold, Chuyi Cui, Zihan Yang, Tim Becker, Ashwini Kulkarni, Anvesh Naik en Shirley Rietdyk zullen voor altijd schitteren als de ontdekkers van dit fenomeen. En, laten we eerlijk zijn, wie heeft ooit gedacht dat de Purdue University in West Lafayette, Amerika, de broedplaats zou zijn van zulke geniale inzichten?
Maar wacht even, vraagt nu echt niemand zich af waarom? WAAROM? Waarom werd er überhaupt tijd en energie besteed aan dit epische onderzoek? Was er een studentenfeestje met veel schuimend bier, en dachten ze, “Hoe kunnen we met zo weinig mogelijk inspanning een onderzoek op papier krijgen, zodat we in ieder geval ons semester met een goed cijfer kunnen afsluiten”?
En waarom kiezen veel bladen en kranten in Nederland ervoor om die uitslag te publiceren?
Waarom kiezen we er wéér voor om een vrouwelijke eigenschap te benadrukken als hilarisch incompetent? Wáárom?
Misschien kunnen we ons onderzoeksveld eens verleggen naar serieuze zaken?
Misschien kunnen we eens nadenken over hoe we echte journalistiek kunnen bedrijven en belangrijke kwesties kunnen aanpakken, zoals ongelijkheid, discriminatie, en de impact van haat op minderheidsgroepen?
Misschien kunnen we laten zien dat we als maatschappij tot veel meer in staat zijn dan het onverstoorbaar kopiëren en plakken van onderzoeksresultaten om in komkommertijd je krant of tijdschrift vol te krijgen.
Misschien, heel misschien, kunnen we dan een wereld creëren die minder polariserend is en een beetje meer verlicht. Want wie weet, als we onze prioriteiten veranderen, kunnen de jongeren van vandaag misschien opgroeien met een vurige passie voor echte verandering, en niet alleen voor het ontdekken van hoe vaak we kunnen vallen zonder onze accessoires te beschadigen.
Bronnen:
[https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0288438]
[https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5398604/vrouwen-roekelozer-op-de-trap-onderzoek-mannen]
[https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/26/jonge-vrouwen-doen-roekeloos-op-een-trap-maar-ze-kijken-wel-waar-ze-lopen-a4170586]
[https://www.plusonline.nl/medisch/vrouwen-vallen-vaker-van-de-trap-dan-mannen]
[https://www.telegraaf.nl/nieuws/1062117912/onderzoek-wijst-uit-vrouwen-vallen-vaker-van-trap-dan-mannen-omdat-ze-roekelozer-zijn]
[https://www.libelle.nl/actueel/onderzoek-wijst-uit-vrouwen-vallen-vaker-van-de-trap-omdat-ze-twee-dingen-tegelijk-doen\~bf36d2cd/]