Een van de dingen waar ik me best vaak zorgen over maak is voedselverspilling. Als alleenwonende gaat er nogal wat de vuilnisbak in, omdat ik het simpelweg niet op krijg voor het bedorven is. Terwijl ik toch heel handig ben geworden in het maken van tosti’s en soep van spul dat net ff te oud is om vers te eten. Mijn vriezer puilt uit van de kleine porties ingevroren van-alles-en-nog-wat, waarvoor ik ook een paar trucjes heb ontwikkeld. Zo’n siliconenbakvormpje is ook heel goed te gebruiken voor het invriezen van overgebleven tomatensaus, room en zelfs soepgroente.
Ik trek me weinig aan van de houdbaarheidsdatum, maar vertrouw op mijn neus en ogen. En op de kat, want die eet nooit bedorven voedsel. En hij eet trouwens ook gezellig mee, hij is gek op allerhande vleeswaren (nomnomnom wordt gromgromgrom). Hij draait ook zijn poot niet om voor een schepje soep of restjes stamppot. Dat helpt een beetje, maar Lexus is al net zo schriel als zijn mammetje en samen krijgen we de boel toch nooit helemaal op. Vooral groente moet het ontgelden, mede wegens pertinente weigering van de kat om gewoon eens een blaadje sla te nuttigen. Maar vooral omdat een hele krop sla sowieso teveel is, maar een eenpersoonszakje van 100 gram gaat ook niet ineens op bij mij. En de volgende dag kun je het echt wegflikkeren, wat de houdbaarheidsdatum ook zegt; na openen wordt het slap en bruin en niet te vreten.
Maar mijn vuilnisbak valt natuurlijk in het niet bij die van de gemiddelde supermarkt. Houdbare spullen gaan vaak naar de voedselbank (wat enerzijds een goede zaak is, anderzijds een schande dat het nodig is, maar dit terzijde), maar dat kan niet met versproducten. Die verdwijnen allemaal in de containers aan de achterkant. Waar food divers ze soms weer uitvissen om nuttige dingen mee te doen, maar dat is zo’n marginale groep, dat zet geen zoden aan de dijk.
In Winterswijk heeft de Plus-supermarkt een even zo simpele als geniale oplossing. Daar loopt een kok rond die een paar keer per dag de schappen afstruint naar voedsel dat tegen de uiterste verkoopdatum aan zit, om daar vervolgens maaltijden van te brouwen. Die worden als vers kant-en-klaar verkocht voor € 4,50. Dit doen ze al 3 jaar en het is een groot succes. Andere supermarkten zijn geïnteresseerd, maar het blijkt nergens van de grond te komen. Huh?
In Winterswijk halen ze omzetten van € 4500,- tot € 5400,- per week. Daar kun je wel een paar koks voor inhuren en die verbouwingskosten heb je er ook zo uit. Maar die koks schijnen niet voorhanden te zijn. Raarrrr. Geef mij maar een lapje vloer, een fornuis, een werkbank en de vrije hand en ik kook de sterren van de hemel. Hmm, misschien wel een idee voor een nieuwe carrière. En dan kan ik daar weer leuke stukjes over schrijven.