Verontwaardiging alom over de afschaffing van het raadgevend referendum. En terecht. Hoewel ik er zelf niet zo voor ben wegens te hoog zwart/wit-gehalte, is volgens mij een meerderheid van de bevolking voor en is het dus een ondemocratische beslissing.

Bron: commons.wikimedia.org – CC 0 (Public Domain) – Credits: gemeente Katwijk (2016)
Alternatief
Wie schetst mijn verbazing toen ik in HP/DeTijd las dat er al lang een alternatief is. En een veel beter alternatief zo te zien. Via internetconsultatie (een site van de overheid) worden wetsvoorstellen, regelingen en besluiten voorgelegd aan de bevolking, waarbij je écht je mening kunt geven. Op de voorpagina staat een overzicht van alle consultaties, waarbij je zelf kunt kiezen waar je wel of niet iets over wil roepen. De voorbereide wet of regeling wordt kort uitgelegd en als je doorklikt krijg je uitgebreidere informatie. Nog een klik verder kun je je mening geven en eventueel achtergronddocumentatie toevoegen.

Bart Nijman op een GeenPeil-bijeenkomst. Bron: commons.wikimedia.org CC 4.0 – Credits: Herman Visscher (2016)
Ingewikkeld? Mwah
Je kunt zelf aangeven of je reactie openbaar gemaakt mag worden, zodat anderen kennis kunnen nemen van jouw argumenten. Goed, het zijn niet de makkelijkste teksten om te lezen, maar zo ingewikkeld als voorgesteld door HP/DeTijd, vind ik ze niet. En de onderwerpen spreken niet iedereen aan. Het gevaar dat actiegroepen een onderwerp kapen is natuurlijk aanwezig, maar dat was bij het referendum ook duidelijk het geval (hallo GeenPeil!). Maar hier kun je daar nog vrij makkelijk achter komen, doordat dan vaak identieke teksten en documenten worden gebruikt. Bovendien lijkt me dat helemaal niet erg: het is tenslotte de mening van een bepaalde groep mensen. Als er te eenzijdig gereageerd wordt, kan simpelweg een oproep gedaan worden voor een tegengeluid.
Aandacht
Maar vreemd genoeg is het fenomeen zelf niet eens bekend bij de bevolking. What the hell? En wat was nou een beter moment geweest om het onder de aandacht te brengen dan tijdens de debatten over de afschaffing van het referendum? Vrijdagavond 23 februari zat minister Hugo de Jonge bij Jinek die ook nog een keer de kans had om dit alternatief aan te prijzen. Deed hij niet. Ook de NRC-verslaggever aan tafel deed het niet. Niemand deed het, ever. Bizar. Ik vind dat nogal een omissie van ons kabinet. Nou ja, dat is misschien ook niet zo verbazend. Het is me een stelletje Schwalbes wat er op dit moment zit, neem me niet kwalijk. Om de haverklap flikkert er weer een lijk uit de kast of wordt een of andere maatregel doorgevoerd waar niemand op zit te wachten.
Het is me niet duidelijk hoe en waar besloten wordt of internetconsultatie moet plaatsvinden. Maar ik vind het een mooi instrument en ben vast van plan de site in de gaten te houden. Zegt het voort!