Ik had ’t laatst al over mijn nieuwe hobby, ontwikkeld in deze rare Coronacrisistijd: sneltesten. Echt een aanrader. Maar er zijn nog veel meer nieuwetijdse hobby’s die we – dankzij Corona, lockdowns en avondklokken – hebben (her)ontdekt.
Een paar van de leukste heb ik eens nader bekeken. Here we go: 8 dolle lockdownhobby’s!
1. Woedewandelen
Het wordt aanbevolen: dagelijks een ommetje maken. Goed tegen algehele frustratie en gebrek aan frisse lucht a.k.a. vitamine D. Maar het echte woedewandelen is van een heel ander kaliber. Dat doe je óf in een relgroep (niet aan te raden), óf op het Malieveld, óf na 21 uur. Bij de laatste woedewandel-variant ga je bij voorkeur een paar minuten vóór negen op pad (met bewijs, via runtastic of zo). Mocht je dan gecontroleerd worden, zeg je dat je écht voor negenen weer thuis had willen zijn, maar dat dat helaas, wegens storende navigatie-app, niet gelukt is. Na zó lang binnen zitten weet je immers de weg niet meer. Of men je even veilig thuis kan brengen? En hopla, de woede is weer gelucht. Heerlijk, dat wandelen. Behalve als er sneeuw (*Aargh! Sneeuw!*) ligt.
2. Shutdown-Sudokuen
Candy Crush is out.
Mobiel is out.
Online is out.
En bordspellen zijn stom.
Wat blijft er dan nog over? Juist. Sudoku. Non-stop. Vooral de Samurai-variant (*Aargh! Variant!*). Als ze het zelfmoordzwaard er ook nog even bij zouden leveren…
3. Corigamiën
Oftewel: Origamiën tegen Corona-moeheid. Dat doe je namelijk met het bakpapier dat je over hebt van het vele lockdowntaartenbakken. Hele kunstwerken maken mensen inmiddels met bakpapier, want dat maakt zulke lekkere scherpe vouwen en is steviger dan normaal vouwpapier.
Bijkomend voordeel: van origamiën (niet te verwarren met orgiën – ook leuk, maar lastiger in deze tijd) wordt je héél zen. Het werkt ontspannend. Net als sudokuen. De Brit Alex Ray is al een vergevorderde Corigamist. Een waar coronaknutselkunstenaar, die man. Aan dat schubdier op zijn site (kijken!!) heeft hij overigens twee weken gewerkt! Met zo’n toffe hobby zal die lockdown en avondklok je worst wezen, toch? Hij is inmiddels overgestapt op professioneel origami-papier, maar bakpapier doet ’t hem ook. Succes!
4. Ukelele-clubbing
Ja, dat bestaat echt. Onze eigen Annemarie deed het. Het begon als een online hobby-sharing-clubje, eigenlijk ontstaan naar aanleiding van Orgel-Joke. (*Orgh! El-Joke!*) Praten over hobby’s is altijd een goede hobby. Aanvankelijk had iedereen dus ook verschillende hobby’s te zoombespreken, zoals heel goed koffie leren zetten. Of bijvoorbeeld skateboarden voor niet-tieners. Al snel bleek één gemeenschappelijke, muzikale hobby toch zinvoller. Allemaal hetzelfde leren. Dat werd uiteindelijk “ukelelespelen”. Is dat een mooi woord of is dat een mooi woord? Iedere week studeert iedere clubber een nieuw liedje in en dan samen een keer per week per Zoom spelen en oefenen. En als de lockdown voorbij is, echt samenkomen in ’t park en ukeleleren. Het ultieme vooruitzicht. Het hele evolutionaire ukeleleproces zie je hier:
5. Koffieglitch-staren
Als je koffie met keto-creamer (MCT-poeder, daarover weid ik een andere keer weer wel uit) drinkt, kun je getuige worden van een wat awkward fenomeen: de koffieglitch. Alsof er iets fout geprogrammeerd is; elke keer kleine shockjes in ’t bruine nat. Daarnaar staren kan heel ontspannend werken. Een beetje als vissen: je zit maar naar de dobber te staren tot ie wat doet. Maar voor vissen en dobberstaren moet je naar buiten en voor koffieglitch-staren niet. En daarnaast: het is weer eens wat anders dan koffiedik kijken.
6. Tegeljoggen (work it out)
Blijven bewegen (*Argh! Bewegen!*) is belangrijk! Zeggen ze. Work that body out! Zeggen ze. Maar wat kun je in je kluizenaarsthuis dan zoal doen als je geen (geld voor) fitnessapparatuur hebt en je armen van al dat verhipte opdrukken niet meer in de mouwen van je nachthemd passen? Juist. Tegeljoggen. Iedereen kent het inmiddels. Maar ik durf te wedden niemand het ook echt nagedaan heeft. Want glibberspul op je tegels is gewoon kut. Maar het is wel leuk om naar te kijken. Je ogen regelmatig heen en weer laten schieten, dan is het óók “beweging”. Toch?
NB: mocht je het toch echt willen uitproberen, dan een paar tips:
1) doe het met blote voeten. Met schoenen of sokken werkt het niet echt.
2) zeepsop met een beetje olijfolie werkt nog beter
3) Houd je ergens aan vast. Met losse handjes is niet verstandig in dit geval.
4) DOE HET OP EEN TEGELVLOER!! Niet op je parket- of laminaatvloer. En op tapijt schijnt het ook niet zo goed te gaan.
7. ChloeTingen
Klinkt als ‘Klotedingen’, maar het gaat hier om een werkwoord dat zijn oorsprong vindt in de thuisfitnessvideo’s (*Argh! Fitness!*) van Chloe Ting. Wie? Ja die. Die ene sportverslaafde fitnessjuf (van velen) met dat über-perfecte figuur. Sjezus, nog meer workout-shizzle. Maar goed, de halve vrouwenwereld zweert (of vloekt) op Chloe. Een ware lockdown-hype, die dame. Leef je uit, zou ik zeggen. Draai ik me nog een keer om. Hier alvast een 30min Full Body Workout. Waarschuwing: kan vermoeiend zijn om naar te kijken.
8. Ouderwetsch krant lezen
Sinds de tweede lockdown (of is het al de derde? Of toch de vierde?) heb ik ‘m weer ontdekt. De papieren krant. Ergens vorige eeuw had ik ook al een keer een abonnement, maar toen raakte ‘papier’ uit de gratie. Alles online. En nu is het hele online gebeuren compleet doorgeslagen. Daarom ook de focus op papier hier (zie ook hobby’s 2 en 3). The good old newspaper, dus. En dan ’t liefst een oersaaie en tegelijkertijd lekker irrealistische krant. Het Financieel Dagblad of zo. Beetje duur, maar voor een paar maanden best wel weer aangenaam en rustgevend, zo op de vroege ochtend. Met een kop glitch-koffie.
Ik zou zeggen: leef je uit!
Maar niet te hard. Want dat mag niet.