Wat is dat toch voor een vreemde kramp waar mensen in schieten als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag met name als het een bekend persoon betreft? Staat die persoon zo hoog op de menselijke ladder dat hij (of zij) bijna goddelijk wordt, niet in staat om verwerpelijk gedrag te vertonen? Of moet je juist voor zo iemand op je hoede zijn, vooral als die persoon macht heeft en veel geld? Geld corrumpeert. Met geld kun je mensen kopen en breken.
Het is haast niet voor te stellen dat ook idolen een donkere kant hebben.
Marco, de ideale schoonzoon, de familieman. De man die Warchild groot heeft gemaakt. Een man met idealen, met een goed hart. En dan blijkt hij ineens een roofdier te zijn, een notoire vreemdganger. Misschien zelfs een man die niet met zijn handen van kinderen af kon blijven. De geruchten over zijn escapades deden al langer de ronde, via de zogenaamde Juice Channels, maar inmiddels is er ook een aanklacht tegen hem ingediend.
Toen ook Ali B. genoemd werd als mogelijke dader, luisterde ik naar de podcast van Theo Maassen “Ervaring voor beginners”. Hier heeft hij gesprekken van precies 1 uur met Bekende Nederlanders. Hij sprak ook met Ali Ik was onder de indruk, eerlijk is eerlijk. Ik hoorde een superintelligente man die sneller denkt dan het geluid. Heel nieuwsgierig. Een onderzoeker. Een doener. Sympathiek, een bruggenbouwer Hij kan praten als Brugman. Als je zelfs Theo onder de tafel kunt lullen, kom je van goeden huize!
Op een gegeven moment remt Theo hem af: “Wacht even. Je gaat me te snel. Doe eens rustig!” Zo is Ali. Zijn hersenen draaien 24/7 op hoge snelheid. Hij vertelde over het feit dat hij altijd al anders was dan anderen. Een nerd. Altijd ingaan tegen zijn ouders, tegen de Marokkaanse cultuur. Maar dat leverde hem nooit problemen op omdat hij zo goed kon ouwehoeren. “Als je dat tegendraadse gedrag overleeft in de Marokkaanse gemeenschap,” zei hij lachend, “dan zijn de (blanke) Nederlanders een makkie”.
Dat gedeelte van de podcast vind ik tekenend voor de persoon die hij nu is. Dat manneke wat zich overal uitlulde, is misschien iets te veel in zichzelf gaan geloven. Misschien stapte hij langzaam maar zeker over grenzen naarmate zijn aanzien (en vermogen) steeg. Hij is veranderd van een leuke, ontwapenende vent in een narcist die gelooft dat de wereld om hem draait. In de documentaire Boos vertelde een van zijn slachtoffers hoe ze onder psychische dwang seks met hem had. Later vroeg ze of hij dat vaker deed. Zijn antwoord: “Ja, maar dat maakt niet uit, niemand zal hen geloven”. Iemand die dat zegt, voelt zich verheven boven andere mensen en heeft nul empathie.
Ondanks alle beschuldigingen zijn er mensen die deze niet willen of kunnen geloven, omdat de dader een beroemdheid is die zij bewonderen. Onder de onschuldsverklaring van Ali op Instagram staan in de reacties inmiddels duizenden hartjes:

bron: instagram-account Ali B
En onder de nieuwsberichten op Facebook menen mannen én vrouwen te moeten melden dat die vrouwen het vast uitgelokt hebben. Dat ze waarschijnlijk op geld en roem uit zijn. Die vrouwen zullen er best zijn, maar als er zoveel vrouwen (en kinderen) zich hebben gemeld met soortgelijke verhalen over Marco, Ali, Jeroen en een regisseur (wiens naam schijnbaar niet genoemd mag worden), dan is er in ieder geval iets grondig fout.
De aangiftes liggen bij de politie en justitie en zij zullen dit moeten gaan uitzoeken. Misschien moeten we tot die tijd even stoppen met praten over deze kwestie.
Maar er is nog steeds heel veel mis in onze maatschappij. #metoo eindigt niet aan de Nederlandse grens en het overstijgt rangen en standen. Het is niet voorbehouden aan de machtige directeur of politicus. Het kan dus ook de coach zijn. Maar ook de leraar. Of de vriendelijke buurman. Of die leuke jongen zijn die tegenover je zit in de trein. Hij kan zwart of wit zijn. Of zelfs een ‘zij’.
Als ik aan vriendinnen zou vragen of zij wel eens te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag zullen 9 van de 10 ja zeggen. En de verhalen zullen variëren van achterna roepen op straat tot aanranding. Ook de kinderen van vriendinnen gaan dit meemaken, of maken het mee. Een team van Nieuwskamer ging naar Utrecht Centraal om daar voorbijgangers te vragen naar seksueel overschrijdend gedrag. De uitkomst was schokkend:
Ik heb ook het een en ander meegemaakt en dat begon op zeer jonge leeftijd. Gelukkig heb ik altijd de kracht gehad om van me af te bijten. Ik heb zelfs een keer letterlijk de huisvriend uit mijn bed getrapt toen ik een jaar of 9 was. Maar ik heb het, ondanks mijn krachtige reactie, nooit aan mijn ouders durven te vertellen. Zo werkt seksueel misbruik. Het gaat om schaamte en angst. Ik zie dat zielige scharminkel me nog opwachten toen ik de volgende dag uit school kwam. Smekend, huilend. Of ik maar niets wilde zeggen tegen mijn ouders. Tot de dag van vandaag heb ik spijt dat ik dat niet heb gedaan. Want wie weet wie die viezerik nog meer heeft betast.
Ik kan dus alleen maar opstaan en keihard klappen voor de slachtoffers die de moed hebben gehad om hun mond open te trekken.
Een willekeurige reactie op Twitter:
“Ik heb dat programma van Boos gezien en daar zitten vrouwen die hun hoofd niet laten zien… ik denk dan, heb lef en laat je hoofd zien. Ik geloofde er geen snars van. Afgewezen dametjes die boos waren. Binnen de voice waren 4 begeleiders waar ze terecht konden.”
Bedankt voor deze meelevende reactie, Blije Bakkes uit Rotterdam. Mensen zoals jij zijn dus precies de reden waarom vrouwen hún niet zo blije bakkes dicht houden.

bron: pixabay.com 3366627