Oplichters en groomers, ook op Tinder aan de orde van de dag. Patrick v.d.Z. (38) was er daar één van, maar nu zit hij gelukkig even achter slot en grendel. Dát hij daar zit, is geheel te danken aan een drietal kranige vrouwen en hun geweldige actie.
De zaak ‘Oplichter Patrick’ in alle details. Lees en huiver.
NOTOIR LEUGENAAR

Bron: Tinderprofiel P.v.d.Z (toegestuurd door een van de slachtoffers die naar aanleiding van de verleidende tekst op dit profiel reageerde)
V.d.Z. is al langer bekend bij de politie. Hij wordt landelijk gezocht, op verdenking van seksueel misbruik van zijn stiefdochter. De politie wil hem dringend oppakken voor verhoor, maar Van der Z., oorspronkelijk uit Leiderdorp, is behendig in het ontwijken van en vluchten voor justitie. Én hij is een notoir leugenaar.
Zo heeft hij zijn eigen vader al minstens drie keer doodverklaard, lijdt zijn – imaginaire? – beste vriend ‘Lenny’ regelmatig onder zware hartaanvallen en wordt hij bijna wekelijks overreden en/of in elkaar geslagen; alles zuigt hij uit de duim om onder werk, lastige dates en andere afspraken uit te komen.
BEROVING ÉN SEKSUEEL MISBRUIK?
Patrick heeft, naar verluidt, geen vaste verblijfsplaats. Op de fiets zwiert hij van het ene adres naar het andere in het Leidse deel van de Randstad. Als hij geen slaapadres heeft, pit hij bij zijn ouders (waar hij naar eigen zeggen steeds ruzie mee heeft) of gewoon ‘ergens’.
Patrick is dan ook erg actief op Tinder. Hij profileert zich als ‘leuke alleenstaande vader’, maar in werkelijkheid is zijn zoontje al geruime tijd uit huis geplaatst. Het manneke woont bij de ouders van Patrick en valt onder pleegzorg van het Leger des Heils/Jeugdzorg. Hij is inderdaad ‘vader’, maar vast geen leuke, in tegenstelling tot zijn omschrijving op zijn Tinderprofiel (hiernaast). Op Tinder vindt Patrick zo de hoofdmoot van zijn slaap- en verblijfsadressen, waar hij als dank (‘spontane actie’) ook meteen even het huis leeghaalt. Ondernemend is hij dus wel, dat moet hem nagegeven worden. Maar een (vermeend) zedendelict én meervoudige beroving op de kerfstok, dat is niet mals.
GEDUPEERDE VROUWEN
Zo graaide hij (tweede week van februari dit jaar) bij gedupeerde Maartje B.* een peperdure, professionele camera met bijbehorende lenzen mee. De camera is inmiddels teruggevonden in een tweedehandswinkel in Alphen aan de Rijn, maar ligt de komende maanden nog bij de politie voor verder onderzoek. Later komt Maartje erachter dat ook haar OV-kaart en een prepaid-beltegoedkaart en cashgeld uit haar portemonnee verdwenen zijn.
Bij Tinder-slachtoffer Anja M.* ontvreemdt Patrick na een weekendbezoek een dure tablet, daarnaast € 300,- aan boodschappengeld én het spaargeld van haar dochter (krap 100 euro). Een fijne man, die Van der Z. (dat laatste rijmt, maar ik mag de naam helaas niet voluit schrijven, want hij is enkel ‘verdachte’ en niet veroordeeld).
AANGIFTE
Maartje doet op 19 februari aangifte en gaat via Facebook op zoek naar andere slachtoffers. Daar vindt Maartje de ex van Patrick, Cindy B.* en neemt contact met haar op. Van haar hoort ze tot haar verbazing dat Patrick al sinds een jaar gezocht wordt, vanwege voornoemde zedenzaak.
Ze vindt via via verdere Tinder-slachtoffers, waaronder Anja, die óók aangifte gedaan heeft. Hoeveel ongelukkigen het in totaal zijn, is mij op het moment van schrijven nog niet duidelijk, maar ik schat tientallen. De drie dames bespreken het gebeurde en nemen weer contact op met de politie. Er is nu immers ineens veel meer informatie. De mogelijkheden om Van der Z. eindelijk te vinden en op te pakken, zijn aanzienlijk gegroeid.
VERVROEGD IN ACTIE
Gedrieën besluiten ze dat Anja maar weer met Patrick in zee moet gaan, onder het mom van hardnekkige verliefdheid, spijt en innige relatiewensen. Hij hapt toe en ze spreken af dat hij weer eens lekker bij haar komt ‘logeren’. Plan is om de politie dan zo snel mogelijk te waarschuwen, zodat hij ter plekke in hechtenis kan worden genomen. Dan verdwijnt Patrick echter van het toneel.
De avond vóór de bewuste logeerdag duikt hij ineens weer op; hij zit weer op zijn fiets, op weg naar een nieuwe – nog uitkleedbare – Tinderliefde, zo blijkt later. Maartje slaat alarm. Ze volgt zijn bewegingen op het nog steeds openstaande gmail-account en geeft deze info uiteindelijk toch maar door aan de politie, die wonderbaarlijk snel uitrukt. Tips van de bevolking mogen zij namelijk wél opvolgen. De agenten volgen Patrick dwars door Leiden, waar hij tussen een coffeeshop en een niet exact genoeg te bepalen adres heen en weer rijdt; mogelijk het adres van zijn nieuwe ‘Tinder-mokkel’ alias slachtoffer.
IK MAG MEELEZEN!
Vanaf een uur of 5 in de namiddag word ik – vanwege de wens om verslaglegging en -geving – ook aan de groepsapp van de dames van de actie ‘Oplichter Patrick’ toegevoegd, zodat ik live kan meelezen wat er allemaal gebeurt. De politie wil Patrick vervroegd oppakken bij de coffeeshop. Hij is via Google Maps weliswaar nog steeds te volgen, maar om privacy-redenen (huh, wat nou privacy?) verschijnen de data daar met drie minuten vertraging. Gevolg: de politie is steeds te laat ter plaatse en de vogel alweer gevlogen. Op de fiets. En hij heeft inmiddels gemerkt dat de politie hem op de hielen zit.
ZENUWACHTIG
Maartje spreekt en whatsappt weer met de politie. Ze moet nogmaals een foto sturen naar de dienstdoende agenten, ter herkenning. De achtervolging wordt ingezet. Cindy wordt zenuwachtig. Ze wil haar dochter zo graag vertellen dat ‘P’ nu eindelijk opgepakt is… En wachten duurt lang. Te lang. Bovendien mag de politie niet zo maar iemand tracken; alleen bij (bij verstek) veroordeelden kunnen ze sneller handelen. Patrick is echter nog niet veroordeeld, dus zijn hun handen gebonden. Die van Maartje – als privé-persoon mét letterlijk aan haar ‘gegeven’ en in haar computer opgeslagen inloggegevens – zijn dat niet. Daarom blijft zij zijn bewegingen en locaties volgen en geeft tips aan de politie.
WÉÉR MIS
De actie verzandt echter in ’t niets. Elke keer missen de agenten hem op een haar na. ’s Avonds wordt de achtervolging opgegeven. De dames rest nu enkel nog de door henzelf geplande actie van de volgende dag, die op Whatsapp uitvoerig besproken wordt. Ik vind ze ontzettend moedig. En tegelijkertijd verbaas ik me erover, dat de politie zo machteloos is: een man die al enige tijd landelijk gezocht wordt wegens een behoorlijk zwaar zedendelict en waarvan de locatie zo goed als bekend is, blijft gewoon vrij rondlopen omdat de agenten ‘niks mogen doen’ en zelfs afhankelijk zijn van de in eigen regie uitgevoerde acties van particulieren.
DIGITALE ACHTERVOLGING
Zondagochtend. D-Day. Date-dag. Anja moet Patrick ophalen bij een benzinestation. Blijkbaar mag ze niet weten wat zijn huidige verblijfplaats is, anders had ze hem daar wel op kunnen halen. Er mag niet meer geappt worden; dat stoort de – overigens Oscar-waardige – acteerprestaties van Anja.
We volgen gezamenlijk de live locaties op WhatsApp/Google Maps. Het is even spannend; zit hij echt bij haar in de auto? Ik probeer Anja te bellen met een smoes (“Hey Anja! Hier Lou! Koffie drinken vanmiddag?”) maar helaas: enkel de voicemail antwoordt. Dan de bevestiging. Hij zit daadwerkelijk in de auto en ze zijn op weg naar Anja’s huis. Ik volg gespannen de vrijgegeven locatie van Anja’s telefoon en gil via de Whatsapp dat ze gearriveerd zijn. En nu? Stilte.
SHOWDOWN
Maartje zit inmiddels óók in de auto naar Anja. En Anja zit thuis met een delinquent op de bank. Als een professionele centrale informeer ik waar iedereen is. Het is rete-spannend, al die locaties volgen en niet weten wat er nu weer gaat gebeuren.
Dan is Maartje ook ter plaatse en belt 112. De politie moet lachen; wát een actie van deze dames! Anja wacht intussen met smart op hen, want Van der Z. is nogal ‘opdringerig’. Hij wil zoenen. Zij niet; ze walgt van hem. Ze vertelt hem dat er zo nog een vriendin komt om haar tas op te halen, zodat hij niet schrikt als de politie aanbelt. Achterdeur op slot en sleutel eruit; geen vluchtwegen meer. De politie zegt er over 5 minuten te zijn, maar dat duurt uiteindelijk toch nog 20 minuten. Anja zit gewoon naast hem te appen op de bank.
“Hij heeft niks door joh! De sul.”
EN WEG IS IE
“Ze zijn er!” De woorden spatten van het beeldscherm. Daarna wéér stilte. Ik wacht in spanning en bijt mijn nagels stuk. Dan eindelijk het verlossende zinnetje: “Hij is weg!”, gevolgd door een filmpje waarin Van der Z. meegenomen wordt door de politie. De dames moeten een verklaring afleggen en de dochters van Maartje mogen nog even met de agent op de foto. Dan is de klus eindelijk geklaard. Weer een crimineel minder op Tinder.
Na verhoor zal Van der Z. naar alle waarschijnlijkheid worden overgedragen aan Landelijke Zedenzaken. Voorlopig zit hij dus nog wel even vast. Hopelijk leidt het tot een fatsoenlijke veroordeling. Zulke mensen horen achter tralies. Eenmaal vrij zal hij gewoon weer doorgaan met zijn ‘business’: het oplichten en beroven van alleenstaande moeders.
Dames op Tinder: wees gewaarschuwd!
Dit alles speelde zich gisteren en vandaag af. Live. En nu, nu kunnen we allemaal heel even weer rustig slapen. Dankzij de stoere actie van drie heel moedige, slimme vrouwen, die niet in de slachtofferrol kropen, maar echt iets durfden te dóén. Ik heb diep respect voor ze.
bron: eigen video Anja M. (echte naam bekend bij de redactie)
* namen om redenen van privacy en persoonsbescherming veranderd
— UPDATE 05-03-18 —
Het was te verwachten: een etmaal later is Patrick alweer losgelaten in de samenleving. Op vrije voeten, “in afwachting van…” ja, van wat?
SCHIET EENS OP, justitie! En dan niet met het vrijlaten van verdachten, maar met aanklachten verwerken en slachtoffers serieus nemen.
Zwijgen is nog steeds goud, in ieder geval voor verdachten. Alles voor niks. Jammer dan.
Echte helden vind ik deze dames om het hoofd zo koel te houden!
We moesten wel en hadden meerdere plannen qua vallen opgezet. Niet gepakt worden was geen optie! Het kind is dolblij dat de man is opgepakt.
Hele goede aktie van de gedupeerde dames! Waar ik me wel over verbaas, is dat de dames het zelf hebben moeten doen. Aangezien de politie niks mocht doen? Excuse me?
De politie deed ook wel wat: ze kwamen steeds redelijk snel, aangezien de man al bekend is in hun systeem. Alleen zijn de algehele mogelijkheden om hem te vinden, op te pakken én na arrestatie ook vast te houden (zie update 🙁 ) zeer beperkt. Verdachten hebben het goed in Nederland.
super stoere actie!
het is echt bizar dat de politie zo weinig mag doen naar een crimineel…